Prehrana
Zmagovalka natečaja Kuharski recepti – Premisli preden zavržeš! je ostankova omaka
EUROPE DIRECT Podravje, ki deluje v okviru Zavoda PIP je uspešno izpeljal video natečaj: Kuharski recepti – Pomisli, preden zavržeš!
Najboljši kuharski recept na temo zavržene hrane je oddal Klemen Lukman z videem “Kuhajmo s Klemnom – ostankova omaka”. Zmagovalna jed video natečaja KUHARSKI RECEPTI: Premisli, preden zavržeš!, ki je potekal v organizaciji EUROPE DIRECT Podravje, ki deluje v okviru Zavoda PIP, je ostankova omaka.
Kako se pripravi? Oglej si spodnji video in postopek priprave.
Recept priprave:
- Ostanke zelenjave (olupki, odrezki, …), ki nam ostanejo od kuhanja drugih jedi dobro operemo.
- Segrejemo olje.
- Svež paradižnik prerežemo na pol in ga položimo na segreto olje, da karamelizira. Nato ga na rahlo pritisnemo ob dno posode, da razpade.
- Dodamo ostanke zelenjave in začnemo pražiti.
- Dodamo začimbe: na lističe narezan svež ingver, lovorjev list, timijan, koriander in poper ter pražimo naprej, da začimbe razvijejo svoje arome.
- Dodamo malo vina za boljši okus in počakamo, da alkohol izpari.
- Zalijemo z 5 dcl vode.
- Solimo.
- Ob zmernem vretju kuhamo cca. 45 – 60 min.
- Precedimo v drugo posodo.
- Zelenjavni fond reduciramo do želene gostote in okusa, po potrebi začinimo.
- V omako dodamo kuhane njoke, ki se bodo v omaki skuhali do konca in omako ustrezno zgostimo.
- Za nekaj svežine dodamo nasekljan peteršilj.
- Jed zaključimo tako, da vmešamo žlico kvasnih kosmičev.
Dober tek! Kako pa je vam všeč zmagovalni recept natečaja Premisli, preden zavržeš?