Prehrana

Zmagovalka natečaja Kuharski recepti – Premisli preden zavržeš! je ostankova omaka

EUROPE DIRECT Podravje, ki deluje v okviru Zavoda PIP je uspešno izpeljal video natečaj: Kuharski recepti – Pomisli, preden zavržeš!

Najboljši kuharski recept na temo zavržene hrane je oddal Klemen Lukman z videem “Kuhajmo s Klemnom – ostankova omaka”. Zmagovalna jed video natečaja KUHARSKI RECEPTI: Premisli, preden zavržeš!, ki je potekal v organizaciji EUROPE DIRECT Podravje, ki deluje v okviru Zavoda PIP, je ostankova omaka.

Kako se pripravi? Oglej si spodnji video in postopek priprave.

Recept priprave: 

  1. Ostanke zelenjave (olupki, odrezki, …), ki nam ostanejo od kuhanja drugih jedi dobro operemo.
  2. Segrejemo olje.
  3. Svež paradižnik prerežemo na pol in ga položimo na segreto olje, da karamelizira. Nato ga na rahlo pritisnemo ob dno posode, da razpade.
  4. Dodamo ostanke zelenjave in začnemo pražiti.
  5. Dodamo začimbe: na lističe narezan svež ingver, lovorjev list, timijan, koriander in poper ter pražimo naprej, da začimbe razvijejo svoje arome.
  6. Dodamo malo vina za boljši okus in počakamo, da alkohol izpari.
  7. Zalijemo z 5 dcl vode.
  8. Solimo.
  9. Ob zmernem vretju kuhamo cca. 45 – 60 min.
  10. Precedimo v drugo posodo.
  11. Zelenjavni fond reduciramo do želene gostote in okusa, po potrebi začinimo.
  12. V omako dodamo kuhane njoke, ki se bodo v omaki skuhali do konca in omako ustrezno zgostimo.
  13. Za nekaj svežine dodamo nasekljan peteršilj.
  14. Jed zaključimo tako, da vmešamo žlico kvasnih kosmičev.

Dober tek! Kako pa je vam všeč zmagovalni recept natečaja Premisli, preden zavržeš?

Zavod PIP
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button