PrehranaZdravje

Lahko nadomestki sladkorja pospešijo staranje možganov?

Raziskovalci ugotavljajo, da ljudje, ki zaužijejo največje količine sladil, ki jih običajno najdemo v nizkokaloričnih pijačah in sladicah, doživljajo kognitivni upad za 62 odstotkov hitreje kot tisti, ki jih zaužijejo v manjših količinah.

Umetni nadomestki sladkorja, kot sta aspartam in saharin, ki jih pogosto najdemo v nizkokaloričnih gaziranih pijačah in sladicah, lahko imajo dolgoročne učinke na možgane, je pokazala nova študija.

Ljudje, ki so zaužili večje količine umetnih sladil, so običajno pokazali hitrejši upad kognitivnih sposobnosti, kot sta razmišljanje in spomin. Raziskava je pokazala, da je bil upad približno 62 % hitrejši.

Nizkokalorična in brezkalorična sladila pogosto veljajo za zdravo alternativo sladkorju. Vendar ugotovitve kažejo, da lahko imajo nekatera sladila sčasoma negativne učinke na zdravje možganov.

Nizkokalorična in brezkalorična sladila pogosto veljajo za zdravo alternativo sladkorju.

Kaj pravi študija?

Raziskovalci v Braziliji so izvedli študijo, pri kateri so analizirali skoraj 13.000 odraslih s povprečno starostjo 52 let. Udeležence so spremljali povprečno osem let. Pri tem so na začetku, sredini in koncu študije izvajali teste njihovega spomina, jezika in miselnih sposobnosti.

Udeležence so razdelili v tri skupine, in sicer glede na količino zaužitih umetnih sladil. Skupina z najnižjim vnosom je zaužila povprečno 20 mg/dan, skupina z najvišjim vnosom pa povprečno 191 mg/dan. To je približno enako količini aspartama, ki jo najdemo v pločevinki dietne gazirane pijače.

Raziskava se je osredotočila na izbrano skupino umetnih sladil, vključno z aspartamom, saharinom, acesulfamom K, eritritolom, ksilitolom, sorbitolom in tagatozo. Vsi so bili povezani s hitrejšim kognitivnim upadom, razen tagatoze, za katero takšne povezave niso našli. 

Povezava med kognitivnim upadom in uživanjem umetnih sladil je bila močnejša pri udeležencih s sladkorno boleznijo kot pri zdravih osebah.

“Čeprav smo pri ljudeh srednjih let s sladkorno boleznijo in pri tistih brez nje odkrili povezave s kognitivnim upadom, ljudje s sladkorno boleznijo pogosteje uporabljajo umetna sladila kot nadomestke za sladkor,” navajajo raziskovalci. Vendar pa pri udeležencih, ki so bili starejši od 60 let, niso opazili povezave med poslabšanjem zdravja možganov in uživanjem sladil.

Ugotovitve, ki presenečajo?

Ugotovitve raziskave niso posebej pretresljive. O zaskrbljenosti zaradi negativnih učinkov umetnih sladkorjev se v znanstveni in medicinski skupnosti razpravlja že dlje časa. Prejšnje raziskave so že opozorile na morebitne stranske učinke sladil brez sladkorja, vključno s povečanim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2 in srčno-žilne bolezni.

Vendar pa je tudi pri tej študiji potrebno opozoriti na nekaj omejitev. Zanašala se je na podatke o prehrani, o katerih so poročali udeleženci in analizirala izključno nekatera sladila brez sladkorja. Poleg tega je poudarila povezavo med kognitivnim upadom in uporabo nadomestkov sladkorja, ne pa neposredne vzročno-posledične povezave.

sladkor
O zaskrbljenosti zaradi negativnih učinkov umetnih sladkorjev se v znanstveni in medicinski skupnosti razpravlja že dlje časa.

Jasni normativi in pravila

V EU se alternative sladkorju pred komercializacijo na skupnem trgu ocenijo glede varnosti, njihova uporaba pa mora biti navedena na etiketi živila ali pijače.

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) trenutno ponovno ocenjuje varnost vseh sladil, ki so bila dovoljena za uporabo živil pred januarjem 2009.

DOSTOP.si / RM
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button