Zdravje

Slab zadah: preveri, kako se ga lahko znebiš za zmeraj

Slab zadah je lahko zelo neprijeten, predvsem ob bližnjih srečanjih in intimnih trenutkih s sebi dragimi. Prav tako pa je ustna higiena eden izmed poglavitnih stebrov osnovne človeške čistoče. Preveri nekaj načinov, kako omiliti slab zadah.

Poskrbi za zdravo in uravnoteženo prehrano

Mastna hrana med razgradnjo ustvarja ketone, stranski produkt maščobe, ki obleži v želodcu in začne fermentirati. Vonj teh ketonov se nato dvigne skozi požiralnik in se naseli na jezik. Predvsem zaradi tega naši prehrani dodajajmo zdrave ogljikove hidrate, kot so brokoli, korenje, sladki krompir in sveže sadje, ki maščobe uravnotežijo in pripomorejo k boljšemu zadahu.

Prav tako ne pozabi na zelenjavo. Ta v telesu ustvarja pogoje, ki nevtralizirajo učinke kislin, s tem umirjajo slab zadah in telesu pomagajo vzpostaviti ravnovesje.

Pojej več jabolk in drugih zdravih hrustljavih živil

Trda tekstura živil kot so jabolka, zelena in korenje lahko v ustih pomaga odstranjevati hrano, ujeto med zobmi. Prav tako ta živila iz zob “drgnejo” bakterije in jih očistijo. Tako delujejo kot naravna zobna ščetka.

adah, pranje zob, ustna higiena, maščobe, prehrana, zobna ščetka, voda, zobna nitka, ščetkanje zob, ustne bakterije, bakterije, usta, kajenje
Uživanje jabolk ima veliko pozitivnih učinkov, med drugim tudi blagodejni vpliv na zdravje zob.

Pij veliko tekočin

Voda vlaži naša usta, omogoča normalno delovanje našega telesa, hkrati pa omejuje dodatno razmnoževanje bakterij. Zato poskrbi, da vsak dan spiješ dovolj vode. Izogibaj se pitju sladkanih pijač, ki ne prispevajo samo k slabemu zadahu, ampak lahko poškodujejo tudi sklenino na zobeh. Prav tako se potrudi omejiti količino popite kave.

Vsakodnevno ščetkaj zobe, zobna nitka naj bo tvoj stalni spremljevalec

Ščetkanje zob pomaga odstraniti zobne obloge in bakterije, zobna nitka pa poskrbi za odstranitev vsega, česar nismo mogli doseči s ščetko. Če zobne nitke ne uporabljamo redno, bodo ostanki hrane med zobmi “hranili” ustne bakterije, ki bodo začele oddajati smrdljive kisline, te pa bodo povzročale slab zadah.

adah, pranje zob, ustna higiena, maščobe, prehrana, zobna ščetka, voda, zobna nitka, ščetkanje zob, ustne bakterije, bakterije, usta, kajenje
Glede izbire ustrezne zobne ščetke se posreduj s tvojim osebnim zobozdravnikom.

Redno čisti svoj jezik

Bakterije se oprimejo naših brbončic, nato pa sprostijo snovi, ki povzročajo močan smrad. S ščetkanjem jezika odstranimo vse bakterije, stranske produkte le-teh in obloge, ki nastajajo na jeziku.

Uporabljaj ustno vodico

Uporabljaj brezalkoholno ustno vodico, ki vsebuje cinkovo spojino. Cilj uporabe je, da usta ohranjamo vlažna. Slina namreč pomaga izpirati bakterije, ki povzročajo slab vonj. Po drugi strani pa se moramo izogibati ustnim vodicam, ki vsebujejo alkohol, saj ta izsuši usta. Če ti ustne vodice kdaj zmanjka, jo lahko zamenjaš tudi s sodo bikarbono, ki ima antibakterijske učinke.

Izogibaj se kajenju

Še eden izmed razlogov, zakaj kajenje za nas ni zdravo. Ne samo, da izsuši usta, nikotin dejansko stisne krvne žile, kar povzroči prekinitev zdravega pretoka sline. Ta kombinacija onemogoči normalno delovanje naših ust in vodi do slabega zadaha.

 

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button