Zdravje

Kateri izdelki za zaščito proti pikom komarjev resnično delujejo?

Sredstva za zaščito pred piki komarjev oziroma repelenti spadajo med izdelke, po katerih potrošniki poleti pogosto posegamo. Vendar so le redki zares učinkoviti. Med drugim se pri odganjanju nadležnih insektov niso izkazali naravni repelenti.

95-odstotna zaščita le prve tri ure

Francoska potrošniška organizacija je preverjala učinkovitost izdelkov za odganjanje komarjev. Večina proizvajalcev navaja, da bodo njihovi izdelki pred piki navadnih in tigrastih komarjev zagotavljali zaščito od šest do osem ur, nekateri celo do 12 ur. Kolikšna bo v tem času zaščita, z deklaracij ni možno razbrati. Zato so preizkuševalci postavili testno spodnjo mejo – sredstva morajo zagotavljati vsaj 95-odstotno zaščito v času obljubljenega trajanja zaščite.

Pred piki komarjev te bodo rešili ukrepi brez kemije.

Pri veliki večini izdelkov je bila ta dosežena že po treh urah od nanosa, le trije izdelki so visoko zaščito ohranili tudi še četrto uro. Pozneje je vsem repelentom učinkovitost znatno upadla.

Kaj pa naprave za odganjanje komarjev in zapestnice?

Tudi različne naprave za odganjanje komarjev preizkuševalcev niso prepričale. Naprave uporabljajo različne načine odganjanja komarjev, kot so ultrazvok ali oddajanje insekticida.

Med testiranimi napravami, ki jih lahko kupimo v Sloveniji, je ena v 12 urah odvrnila le šest odstotkov tigrastih komarjev in 12 odstotkov navadnih komarjev, druga pa je odgnala le nekaj več tigrastih komarjev in 35 odstotkov navadnih komarjev.

Preizkusili so tudi učinkovitost zapestnic za odganjanje komarjev. Večina preizkušenih modelov jih odganja z vonjavami eteričnih olj, ki so komarjem neprijetne. A komarji so med preizkusom nemoteno pristajali kar na zapestnicah in ljudi pikali tudi tik ob njih, kar dokazuje, da so tudi zapestnice neučinkovite.

Uporabi zaščito brez kemije!

Zato pri nakupu in uporabi sredstev proti komarjem poskrbi za zaščito brez kemije. To pomeni svetla in ohlapna oblačila, ne uporabljaj odišavljenih izdelkov za osebno higieno in nego, ne posedaj zunaj pregret in prepoten (na primer po telesni aktivnosti), na okna in vrata pa postavi mreže proti komarjem.

Odsvetujejo tudi uporabo izdelkov z večjo koncentracijo aktivne snovi, kot je običajna. Testi namreč kažejo, da to ne pomeni tudi večje zaščite. Prav tako nič boljše zaščite ne nudi večja količina repelenta.

Repelent se nanese le na izpostavljeno kožo in ne tudi na mesta, ki so zaščitena z oblačili. Pazi tudi, da ne zaide v usta ali oči, če pa se to vseeno zgodi, sredstvo izperi z mlačno vodo. Repelenta tudi ne nanesi neposredno na obraz in ga ne uporabljaj na poškodovani koži ali v bližini hrane.

Po uporabi repelenta si je treba roke temeljito umiti z milom in vodo. Embalaža sodi med nevarne odpadke.

 

 STA
 Pexels

Sorodni članki

Back to top button