Zdravje

31. maj – svetovni dan brez tobaka

Ob letošnjem svetovnem dnevu brez tobaka opozorila mladim o manipulaciji tobačne industrije

Ob letošnjem svetovnem dnevu brez tobaka, ki ga obeležujemo 31. maja, opozarjajo mlade na manipulacije tobačne industrije. Ta jih skuša na različne načine spremeniti v potrošnike tobačnih izdelkov. Ob tem so strokovnjaki na simpoziju Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) poudarili pravico mladih do odraščanja brez tobaka.

Pred letošnjim svetovnim dnem je potekal simpozij NIJZ z naslovom Zaščitimo mlade pred manipulacijo industrije. Ob tem so poudarili pravico mladih do odraščanja brez tobaka. Kajenje namreč ni normalen način obnašanja človeka in nihče se ne rodi s potrebo po nikotinu, so opozorili.

Tomaž Čaks z NIJZ je dejal, da je mlade treba ozavestiti o tem, da jih industrija zavaja, kaj so njeni cilji, kakšne vplive ima nanje in jim omogočiti, da se manipulaciji zoperstavijo.

Po besedah vodje Urada Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v Sloveniji Aige Rurane skuša industrija na različne načine doseči nove generacije potrošnikov svojih izdelkov. Med drugim ustvarjajo nove izdelke, ki jih predstavljajo kot manj škodljive, čeprav za to ni znanstvenih dokazov. Obenem v tobačne izdelke dodajajo nove okuse in arome, zato jih mladi zmotno dojemajo kot manj škodljive. Za promocijo svojih izdelkov pa se industrija zateka k vplivnežem na družbenih omrežjih, filmom, glasbenim videospotom in raznim oddajam, je dodala.

V Evropi kadi 3,9 milijona mladih med 13. in 15. letom starosti

Globalno gledano je v evropski regiji visoka stopnja uživanja tobaka, je dejala Ruranova. Po oceni WHO v Evropi kadi približno 14 odstotkov fantov med 13. in 15. letom starosti, to je 2,2 milijona. V isti starostni skupini kadi 11,5 odstotkov deklet, torej 1,7 milijona. Kajenje je drago, plača pa se z zdravjem in videzom, je še dodala.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant je na simpoziju dejala, da je bilo na tem področju v Sloveniji sprejetih že veliko ukrepov. Čaka jih pa še več izzivov. V prihodnje bo treba sprejeti dolgoročno strategijo na področju nadzora nad tobačnimi izdelki. Ta mora vključevati tudi ukrepe za omejevanje uporabe novih tobačnih in nikotinskih izdelkov, je napovedala.

Želijo si okrepiti sodelovanje z ostalimi resorji, predvsem šolskim in finančnim, je dodala. Šolski resor je ključen za preprečevanje začetka kajenja pri otrocih in mladostnikih. Finančni pa je pomemben z vidika zmanjševanja cenovne dostopnosti tobačnih in povezanih izdelkov.

Na ravni Evropske unije se začenja tudi razprava o uvedbi obveznih trošarin tudi za elektronske cigarete, tobačne izdelke za segrevanje in druge nove izdelke. Namen razprave je izenačiti te tobačne izdelke s tradicionalnimi. Ne samo z zdravstvenega, ampak tudi z davčnega vidika, je dodala Bregantova.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button