Zdravje

Kadilke lahko dvakrat pogosteje zbolijo za rakom na materničnem vratu

Na problematiko kajenja in njegovega vpliva na rakava obolenja so se letos osredotočili tudi ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o HPV. Visokorizični virusi HPV namreč povzročajo raka na materničnem vratu, pri kadilkah pa je verjetnost, da zbolijo z rakom materničnega vratu, dvakrat večja kot pri nekadilkah, opozarjajo strokovnjaki.

Ta teden obeležujemo teden boja proti raku, 4. marca pa še mednarodni dan osveščanja o HPV. Svetovni teden boja proti raku letos poteka pod geslom Brez kajenja bo več življenja. Slogan bi lahko prenesli tudi na vpliv kajenja na rak na materničnem vratu.

Kadilke imajo dvakrat večjo verjetnost, da zbolijo za rakom materničnega vratu kot nekadilke.

Kot so sporočili z onkološkega inštituta, je ameriški zdravnik in raziskovalec Warren Winkelstein že leta 1977 posumil na vzročno povezavo med kajenjem in rakom na materničnem vratu. Pozneje so to povezavo dokazali in ugotovili, da imajo kadilke dvakrat večjo verjetnost, da zbolijo za rakom materničnega vratu kot nekadilke.

Tveganje za raka materničnega vratu se povečuje s številom pokajenih cigaret. Večje tveganje za raka materničnega vratu imajo tudi pasivne kadilke, ki torej vdihavajo cigaretni dim iz okolice.

Najverjetneje je vzrok oslabljen imunski sistem

Cigaretni dim je znan nevarnostni dejavnik, ki vpliva na okužbe s HPV. Tako na ta način povečuje tveganje za raka materničnega vratu. Mehanizem, kako vpliva na HPV in rak materničnega vratu, še ni popolnoma raziskan, strokovnjaki pa domnevajo, da imajo kadilke večjo verjetnost, da se s HPV okužijo in/ali manjšo verjetnost, da okužba s HPV spontano izzveni. Najverjetneje pa je vzrok oslabljeno delovanje imunskega sistema pri kadilkah in s kajenjem povezane spremembe v celicah sluznice materničnega vratu.

Ženske zato pozivajo, naj ne začnejo kaditi. Tiste, ki pa kadijo, naj opustijo kajenje.

Priporočajo tudi, naj se ne izpostavljajo cigaretnemu dimu v okolici ter naj se odločijo za cepljenje proti HPV, s katerim zmanjšate verjetnost za raka in predrakave spremembe materničnega vratu visoke stopnje do 90 odstotkov. Redno naj se udeležujejo presejalnih pregledov ZORA pri svojem osebnem ginekologu, opozarjajo pa tudi, da dosledna uporaba kondoma zmanjša prenos okužbe do 70 odstotkov.

 

 STA / UK
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button