Novice

Humanitarne organizacije pozivajo k prekinitvi ognja v Gazi

Visoki predstavnik Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk je tako skrajno palestinsko gibanje Hamas kot Izrael v sredo obtožil vojnih zločinov. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres pa je ocenil, da veliko civilnih žrtev na območju Gaze kaže, da z izraelsko operacijo proti Hamasu nekaj ni v redu.

Gueterres: ob visoki številki civilnih žrtve v Gazi je z Izraelovo operacijo nekaj narobe

“Grozodejstva, ki so jih 7. oktobra zagrešile palestinske oborožene skupine, so bila strašna, brutalna in šokantna. To so bili vojni zločini, prav tako kot nadaljnje zadrževanje talcev,” je dejal Türk na novinarski konferenci ob obisku mejnega prehoda Rafa med Egiptom in območjem Gaze.

Izpostavil pa je, da je “izraelsko kolektivno kaznovanje palestinskih civilistov prav tako vojni zločin, kot tudi nezakonita prisilna evakuacija civilistov.” Dodal je še, da je dolžnost Izraela, da zagotovi, da lahko na območju Gaze čim več osnovnih življenjskih potrebščin doseže tiste, ki jih potrebujejo.

Na pomanjkanje pomoči je v pogovoru za Reuters v sredo znova opozoril tudi generalni sekretar ZN Guterres, ki je humanitarne razmere v Gazi opisal kot katastrofalne. Izpostavil je, da je absolutno nujno, da v Gazo pride toliko humanitarne pomoči, kot je potrebujejo prebivalci, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Spomnil je, da so v zadnjih 18 dneh čez mejni prehod Rafa, ki je edini odprt za humanitarno pomoč, pripeljali le 630 tovornjakov pomoči. Dodal je, da si Združeni narodi prizadevajo, da bi pomoč lahko prepeljali tudi preko mejnega prehoda Kerem Šalom, ki je pod izraelskim nadzorom.

Tako kot Türk je bil tudi Guterres kritičen tako do Hamasa kot do Izraela. Hamas je obtožil, da krši humanitarno pravo, ker civiliste uporablja za ščit. Izrael pa je kritiziral zaradi rekordnega števila civilnih žrtev v Gazi, predvsem otrok, “katerih število daleč presega letno število v kateri koli vojni”. “To pomeni, da je z načinom izvajanja vojaških operacij očitno nekaj narobe,” je dejal.

Zveza humanitarnih organizacij poziva k prekinitvi ognja v Gazi

Zveza 13 največjih humanitarnih organizacij, med njimi Zdravniki brez meja, Amnesty International in Oxfam, je svetovne voditelje dan pred današnjo mednarodno konferenco o pomoči Gazi pozvala, naj si prizadevajo za prekinitev ognja v palestinski enklavi, kjer se ob izraelski ofenzivi v odgovor na Hamasove napade 7. oktobra krepi humanitarna kriza.

Organizacije pozivajo francoskega predsednika Emmanuela Macrona in voditelje držav, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da bi dosegli takojšnjo prekinitev ognja. Druge prednostne naloge bi morale vključevati konkretne ukrepe za osvoboditev talcev in zaščito vsega civilnega prebivalstva, zagotovitev dostopa humanitarne pomoči v Gazo in spoštovanje mednarodnega humanitarnega prava.

Poleg prej omenjenih so med podpisniki izjave, objavljene v sredo, med drugim tudi organizacije Action Against Hunger, Norveški svet za begunce (NRC) in Mednarodna federacija za človekove pravice.

“Naši humanitarni delavci na zaprtem območju Gaze nas vse bolj obupano prosijo za zaščito in pomoč,” je v izjavi dejal vodja NRC Jan Egeland. Dodal je, da je nesprejemljivo, da še vedno ni humanitarne prekinitve ognja, humanitarnega koridorja in konca obleganja Gaze.

Organizacije so izjavo podale dan pred današnjo mednarodno konferenco o humanitarni pomoči Gazi. Njen cilj je mobilizacija vseh partnerjev in strani, da se odzovejo na potrebe prebivalcev Gaze, je v sredo novinarjem pod pogojem anonimnosti povedal Macronov svetovalec. Srečanja se sicer ne bo udeležil noben izraelski predstavnik.

Zaradi pomanjkanja je morala svoje delo zmanjšati bolnišnica Al Kuds

Bolnišnica Al Kuds v mestu Gaza je morala zaradi pomanjkanja goriva občutno zmanjšati svoje delovanje, je danes sporočil palestinski Rdeči polmesec, ki vodi bolnišnico. Pojasnil je, da bodo v bolnišnici prenehali izvajati kirurške posege, rentgensko slikanje in slikanje z magnetno resonanco,.

Po navedbah Rdečega polmeseca bodo poleg tega v bolnišnici izklopili centralni generator električne energije in odslej uporabljali le manjšega. Poudarili so, da bo v tem primeru v vsaki od treh stavb bolnišnice, v kateri je nastanjenih okoli 14.000 razseljenih oseb, elektrike na voljo za dve uri na dan.

Zaustavili naj bi tudi obrat za proizvodnjo kisika. Do okrnitve oziroma ukinitve nekaterih dejavnosti v bolnišnici je prišlo kljub temu, da so pristojni sledili strogim omejitvam pri porabi elektrike, poroča britanski BBC.

Med izraelskim obleganjem območja Gaze je bilo po besedah tiskovnega predstavnika palestinskega ministrstva za zdravje v enklavi “napadenih ali poškodovanih” 120 zdravstvenih ustanov, od tega 18 bolnišnic in 40 zdravstvenih centrov, ki zdaj ne obratujejo več.

Mesto Gaza na severu istoimenske enklave je izraelska vojska konec tedna tako rekoč odrezala od preostalega dela območja. Pred tem je bilo mesto tarča silovitega obstreljevanja, s katerim se je Izrael odzval na napad Hamasa 7. oktobra, v okviru katerega je na izraelskem ozemlju umrlo okoli 1400 ljudi. Izraelske rakete so med obstreljevanjem nekajkrat padle tudi v okolico bolnišnice Al Kuds.

Izraelska ofenziva je sicer terjala ogromen človeški davek v palestinski enklavi, kjer je bilo po zadnjih podatkih ubitih več kot 10.000 ljudi, ranjenih pa skoraj 26.000.

Izraelski premier Bejamin Netanjahu vztraja, da nikakršne prekinitve spopadov ne bo, dokler Hamas ne izpusti vseh talcev.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button