Novice

Mbajk ima novo postajo na Lentu, za katero je zaslužna tudi FGPA

Otvoritev nove Mbajk postaje, ki sta se je udeležila tudi dekan Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, izr. prof. dr. Andrej Ivanič ter župan Mestne občine Maribor Aleksander Saša Arsenovič, je včeraj popestrila dogajanje ob Sodnem stolpu na Lentu.

Gre že za 28. postajo v mariborskem sistemu za izposojo koles Mbajk in s tem 11., ki so jo dodali po zagonu projekta pred dvema letoma. Pri snovanju in pobudi za izgradnjo te postaje je sodelovala tudi Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhtekturo. Postaja, imenovana »UM FGPA – Lent – Sodni stolp«, je nastala kot del integralnega projekta LIFE IP CARE4CLIMATE.

Dekan fakultete, izr. prof. dr. Andrej Ivanič, je ob odprtju izpostavil pomen postaje za fakulteto in širše okolje: »Gre za ključen mejnik tako za našo fakulteto kot tudi za celotno okolje, v katerem delujemo. Ko gledam uporabo tega zelo uspešnega projekta, vidim, da bomo kmalu kot Amsterdam ali Kopenhagen.«

Namen projekta LIFE CARE4CLIMATE je zmanjšanje uporabe osebnih vozil in spodbujanje zdravega, ekološkega in učinkovitega načina prevoza. Prav zato je lokacija nove Mbajk postaje na Lentu pomembna – raziskave so namreč pokazale, da je prav ta točka tista, ki ponuja učinkovito in privlačno alternativo uporabi osebnih vozil za zaposlene in študente Univerze v Mariboru.

Boljša dostopnost do koles spodbuja prebivalce, da se poslužujejo alternativnega načina prevoza in trajnostne mobilnosti.

FGPA
FGPA Facebook

Sorodni članki

Back to top button