Zdravje

Daruj več kot le kri. Daruj življenje na študentski krvodajalski akciji ŠSUM

Po podatkih Zavoda Republike Slovenija za transfuzijsko medicino, v Sloveniji potrebujemo v povprečju okoli 300 do 350 krvodajalcev na dan. Krvodajalci tako predstavljajo pomemben del zdravstvenega sistema, saj bolnikom omogočajo ustrezno zdravljenje s krvjo.

Ker se tudi v Študentskem svetu Univerze v Mariboru zavedajo pomembnosti krvodajalstva, bodo v mesecu marcu izvedli vsakoletno študentsko krvodajalsko akcijo. Akcija bo potekala v sodelovanju z Območnim združenjem rdečega križa Maribor, Centrom za transfuzijsko medicino UKC Maribor in projektom Epruvetka, ki deluje pod okriljem Društva študentov medicine Maribor.

Kri boš lahko daroval 14. in 15. marca 2022 v prostorih Medicinske fakultete Univerze v Mariboru, na naslovu Taborska ulica 8, 2000 Maribor.

Beri naprej, če še nisi prepričan o darovanju krvi

Pomembno je poudariti, da je darovanje krvi popolnoma anonimno, prostovoljno, brezplačno, vendar junaško dejanje, ki lahko reši mnoga življenja. Po celotnem postopku izpolnjevanja obrazcev, obiska laboratorija in pogovora z zdravnikom, sam odvzem krvi traja le 5-10 minut. Po tem darovalec dobi malico, poleg tega pa mu pripada prost dan, da se lahko spočije in okrepi po svojem junaškem dejanju.

Verjetno je splošno znano, da se darovana kri daje bolnikom ob operacijah. Poleg tega pa se uporablja tudi pri hudo slabokrvnih pacientih, bolnikih z motnjami strjevanja krvi ali pa, če oseba potrebuje transfuzijo zaradi avtoimunih bolezni, levkemije ipd. Eno izmed zanimivih dejstev darovanja krvi je, da en sam darovalec z enim darovanjem lahko reši tri življenja hkrati. Naša kri gre po darovanju v predelavo, kjer se jo loči na 3 komponente. Vsaka izmed komponent pa se uporabi pri določenem tipu od zgoraj naštetih prejemnikov transfuzij krvi.

Poleg stalnih omejitev za krvodajalce glede starosti (18-65 let), teže (več kot 50 kg), krvnega tlaka (100/60-180/100), pa današnji časi zahtevajo sedaj že dobro poznane dodatne ukrepe v povezavi z virusom COVID-19. Ti naprošajo, da na samo darovanje prihajamo popolnoma zdravi (brez vročine, znakov prehlada ali kakršnih koli drugih simptomov).

Daruj le popolnoma zdrav!

Za darovanje krvi se zmeraj odločimo le takrat, ko se dobro počutimo in smo zdravi, saj moramo imeti v mislih, da je prejemnik naše krvi bolna oseba, ki ima že zelo oslabljen imunski sistem in potrebuje transfuzijo zdrave krvi (v primeru prebolele okužbe z virusom COVID-19, lahko kri darujete 14 dni po preboleli okužbi). Na krvodajalsko akcijo se je predhodno potrebno naročiti preko telefonske številke 041 320 796 ali 02 321 22 71, naročanje pa je možno vsak delavnik do 15. ure.

V okviru projekta Krvodajalskih akcij bo v sredo, 9. marca 2022 ob 16. uri organizirano tudi predavanje na temo krvodajalstva, darovanja kostnega mozga oziroma krvotvornih matičnih celic ter darovanja organov in tkiv po smrti. Izvedeno bo v predavalnici Alfa, Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI), na naslovu Koroška cesta 46, 2000 Maribor.

Vabljeni vsi študenti in zaposleni Univerze v Mariboru, da se udeležite predavanja na temo krvodajalstva, darovanje kostnega mozga in organov ter študentske krvodajalske akcije, in pomagate tistim, ki vašo pomoč potrebujejo. Vaša kri je nenadomestljivo zdravilo in najdragocenejše, kar lahko podarite!

Vsi imamo možnost in priložnost nekomu rešiti življenje. Vse je v naših rokah, samo odločiti se moramo.

UM
UM

Sorodni članki

Back to top button