Šport

Po mnenju ameriških novinarjev sta športnika desetletja LeBron in Williams

Ameriški košarkarski superzvezdnik LeBron James in teniška zvezdnica Serena Williams sta postala športnika desetletja po izboru ameriške tiskovna agencija Associated Press.

LeBron James je igral v osmih zaporednih finalih najmočnejše košarkarske lige na svetu NBA. V zadnjih desetih letih ga po osvojenih nagradah za najkoristnejša igralca MVP in številu zmaganih tekmah ni premagal nihče. Svoj pečat je pustil tako pri Clevelandu, Miamiju in zdaj pa z odličnimi predstavami nadaljuje v dresu Los Angeles Lakers.

LeBronu in Sereni so na lestvici sledili ameriški nogometaš Tom Brady in atlet Usain Bolt ter gimnastičarka Simone Biles in plavalka Katie Ledecky.

Pred njim so med drugim športniki desetletja postali golfist Tiger Woods, hokejist Wayne Gretzky in še en golfist Arnold Palmer.

Na drugo mesto se je v glasovanju novinarjev agencije uvrstil Američan Tom Brady. Brady v ameriškem nogometu blesti v dresu New England Patriots. Tretje mesto je zasedel atletski zvezdnik Jamajčan Usain Bolt, četrto argentinski nogometni virtuoz Lionel Messi, peto pa ameriški plavalec Michael Phelps, ki je na olimpijskih igrah osvojil 28 odličij, od tega 23 zlatih.

Ženska športnica desetletja je postala teniška zvezdnica Serena Williams, ki je v tem času osvojila dvanajst lovorik za grand slam. Za primerjavo, v zadnjih desetih letih nobena druga igralka ni osvojila več kot treh. Williamsova je bila kar tri leta in pol neprestano številka ena ženskega tenisa in se po številu zaporednih tednov na vrhu lestvice WTA izenačila z nemško teniško igralko Steffi Graff.

Hkrati je osemintridesetletna Williamsova najstarejša teniška igralka, ki ji je v času profesionalnega tenisa uspelo osvojili turnir velike četverice.

Tudi od drugega do petega mesta so se zvrstile Američanke. Drugo mesto je zasedla telovadka Simone Biles, tretje plavalka Katie Ledecky, četrto in peto pa alpski smučarki, zdaj že upokojena Lindsey Vonn in mlada Mikaela Shiffrin.

 

 STA
 Steve Jurvetson [CC BY]

Sorodni članki

Back to top button