Znanost

Naš imunski sistem ni pripravljen na boj z vesoljskimi mikrobi

Če si med tistimi, ki sanjajo o obisku vesolja, te čaka zanimivo spoznanje: pot bi ti lahko prekrižali vesoljski mikrobi. Nova študija namreč razkriva, da bi se naš imunski sistem težko boril proti bakterijam na drugih planetih.

Seveda so izsledki raziskave le hipotetični, saj znanstveniki še niso dokazali življenja izven Zemlje. Tvoje možnosti, da prideš v stik z vesoljskimi bakterijami, so zato zelo nizke, raziskava pa je kljub temu pomembna za nadaljnje načrte človeštva. Če želimo kdaj kolonizirati druge planete, bomo morali namreč upoštevati imunost na popolnoma neznana tveganja. Njeno pomembnost spoznavamo šele sedaj, sredi pandemije koronavirusa.

Kako bi na vesoljske mikrobe odreagiral naš imunski sistem?

Raziskovalci so se vprašali, kaj bi se zgodilo, če bi bil človek izpostavljen mikroorganizmu iz planeta ali lune, kjer se je razvilo življenje. Bi se naš imunski sistem prilagodil in nas zaščitil, če bi ti mikrobi po nesreči prišli na Zemljo in ušli?

mikrobi, mikroorganizmi, bakterijami, mikroorganizme, mikroorganizmih, mikroorganizmu, mikrobe
Največje tveganje bi vesoljski mikrobi predstavljali za odprave, ki bi iskale organizme na drugih planetih.

Znanstveniki iz Univerze v Aberdeenu in Exeterju so zato raziskali, kako bi se miši odzvale na komponente, ki bi jih lahko našli v vesoljskih mikroorganizmih. Preučili so kako T-celice reagirajo na peptide, ki vsebujejo aminokislini kot sta isovalin in α-aminoizobutirna kislina. Ti kislini sta v veliki meri prisotni na meteoritih, zelo redki pa na Zemlji.

Imunski odziv miši na omenjeni kislini je bil vidno šibkejši in manj učinkovitejši, kot na zemeljske mikroorganizme. T-celice so se sicer aktivirale, vendar v veliko manjši meri. Znanstveniki zato sklepajo, da bi kontakt z vesoljskimi mikrobi predstavljal tveganje za človeški imunski sistem, predvsem za odprave, ki bi skušale pridobiti organizme iz drugih planetov.

Kaj se lahko naučimo iz pandemije koronavirusa?

V zadnjih nekaj mesecih je postalo jasno, kako nevaren je lahko neznan patogen za celotno človeštvo. Koronavirus na Zemljo sicer ni pripotoval na meteoritu, kot si morda prebral v kaki teoriji zarote. Pomemben dokaz za to je izjemna podobnost SARS-COV-2 virusa s preostalimi znanimi koronavirusi, ki so človeštvu že povzročali težave.

Odziv na pandemijo se razlikuje od države do države, saj koronavirusa ne poznamo dovolj dobro, da bi lahko vsi sledili enotnim navodilom. Zato si lahko le predtsavljamo, kako veliko tveganje bi predstavjal izbruh bolezni zaradi mikroorganizma, ki sploh ne bi bil zemeljskega izvora.

 

UK / DOSTOP.si
Pexels

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button