Zdravje

Zakaj ni dobro večkrat uporabiti plastenke za vodo?

V zadnjih nekaj letih je veliko govora o plastiki. Toda ne gre le za njen slab vpliv na okolje, temveč gre tudi za vpliv, ki ga ima na naše zdravje. Plastenke za vodo vsebujejo različne kemikalije in bakterije, ki nam škodijo, vsebujejo pa tudi velike količine mikroplastike.

Veliko študentov je že navajenih na faks nositi steklenico vode, ki jo redno uporabljajo. Ampak vsak jo kdaj pozabi in si nato kupi plastenko v trgovini ali bližnjem avtomatu. Morda si celo bolj navajen na uporabo navadnih plastenk kot steklenic. Nato ne želiš povzročati nepotrebnega odpada plastike in zapravljati denarja, zato plastenko večkrat uporabiš, da iz nje piješ vodo. Zakaj je to slaba ideja?

V plastenkah se nahaja organska spojina BPA

Bisfenol A, bolj znan kot BPA, je organska spojina, ki se uporablja pri proizvodnji polikarbonatne plastike, med katero spadajo tudi plastenke za vodo. Raziskave so povezale BPA z različnimi zdravstvenimi težavami, od težav s plodnostjo do rakov na dojkah in prostati. Proizvajalci so sicer že začeli izdelovati plastenke, ki ne vsebujejo BPA-ja, te so označene so z “BPA free”. Večina jih je zamenjana z BPS ali BPF, ki sta prav tako škodljiva, ampak manj.

plastenke, plastenka, steklenice za vodo, steklenice, steklenica, plastika, globalno segrevanje, okolje, bisfenol a, bpa, na faks, mikroplastika, mikroplastični delci, BPS, BPF, BPA free, bakterije, steklo, recikliranje, skrb za okolje, podnebne spremembe
Najvarnejša možnost so steklenice za vodo.

BPA pa ni edina težava, ki se pojavi pri plastenkah. So tudi en izmed virov mikroplastike. V raziskavi, kjer so testirali različne plastenke za vodo iz več držav, so namreč ugotovili, da jih 93 odstotkov vsebuje mikroplastične delce.

Večkrat jo uporabiš, nevarnejša je

Seveda je najbolje, da se plastenk na splošno izogibaš, a če kakšno uporabiš, jo uporabi samo enkrat. Takrat je namreč najbolj varna, saj večkrat kot jo boš uporabil, več škodljivih snovi bo vsebovala. Tudi plastenke za večkratno uporabo sicer niso ravno najboljša izbira. Zanje so namreč raziskave nakazale, da vsebujejo toliko bakterij kot povprečna straniščna školjka. Zaradi takšnih bakterij lahko seveda hitro zboliš.

Kaj še preostane?

Ostane ti še najboljša možnost, to je steklenica za vodo, torej “flaška”, ki je v tem primeru narejena iz stekla in ne plastike. Verjetno boš moral vanjo investirati nekoliko več, toda na koncu se ti bo izplačalo. Ne samo, da boš pomagal svojemu zdravju, pomagal boš tudi okolju. Če jo že imaš, pa seveda ne pozabi, da imaš v torbici oziroma nahrbtniku steklo, pri katerem moraš biti malce bolj pazljiv kot pri plastiki.

 

DOSTOP.si / MK
Pexels

Sorodni članki

Back to top button