BivanjeNoviceZdravje

Zaradi poplav primeri nalezljivih črevesnih bolezni – treba je ustrezno ravnati z vodo

Na Koroškem in v Zgornji Savinjski dolini, ki sta v nedavnih ujmah utrpela najhujšo škodo, še naprej vse sile uperjajo v odpravo posledic. Med drugim prioriteta ostaja vzpostavljanje močno poškodovane infrastrukture. V Mežiški dolini se je pojavilo tudi nekaj primerov nalezljivih črevesnih bolezni, ki so posledica motene oskrbe s pitno vodo.

Nadaljujejo se sanacija, čiščenje in oskrbovanje z najnujnejšim

V Prevaljah, kjer so v dnevu in pol s pomočjo podjetnika Ambroža Dulerja in njegove ekipe v podjetju Adteh izdelali in nato v torek zvečer tudi postavili most za pešce čez reko Mežo, danes pričakujejo tudi montažni most, ki naj bi ga nato v naslednjih dneh postavljali na lokaciji t. i. leškega mostu.

Več cest je zaradi poplavljenega ali poškodovanega cestišča še vedno neprevoznih, ponekod je še vedno motena tako oskrba s pitno vodo kot dobava električne energije, kaže jutranje poročilo uprave za zaščito in reševanje.

Na prizadetih območjih se domačini ob pomoči pristojnih in prostovoljcev trudijo s črpanjem vode iz poplavljenih objektov, zagotovitvijo dostopa do odrezanih naselij in zagotovitvijo prevoznosti cest, odstranjevanjem podrtega drevja, odstranjevanjem naplavin in zagotavljanjem oskrbe prebivalstva, med drugim s pitno vodo, telekomunikacijami in električno energijo.

Evakuacija oseb je večinoma zaključena. Pomoč s helikopterji nudita vojska in policija, ki na nedostopna območja prevažata materialna sredstva. Na več območjih s poškodovanim vodovodom dovažajo tudi pitno vodo, še poroča uprava za zaščito in reševanje.

V preteklih dneh so veliko nevarnost predstavljali tudi plazovi. Danes bo območje nad plaziščem in Koroško Belo, kjer je bila v minulih dneh odrejena nočna evakuacija prebivalcev, preletaval helikopter, saj se bodo pričela dela za ponovno vzpostavitev alarmnega sistema.

Obeta se nam lepše vreme

Pretoki rek po Sloveniji se medtem postopoma zmanjšujejo. Obetajoča je tudi vremenska napoved, saj se bo po napovedih meteorologov danes čez dan delno zjasnilo. Popoldne sicer lahko nastane kakšna ploha, a Agencija RS za okolje ni izdala nobenega opozorila. V petek bo vreme sončno in nekoliko topleje, podobne razmere je pričakovati tudi v prihodnjih dneh.

Humanitarne organizacije medtem nadaljujejo z zbiranjem in razdeljevanjem pomoči, Slovenija je deležna tudi izdatne pomoči iz tujine. Radiotelevizija Slovenija pa danes pripravlja tudi dobrodelni dan Skupaj za Slovenijo, na Radiu Slovenija in spletni strani rtvslo.si bodo ves dan zbirali dobrodelne prispevke za prizadete v poplavah, na prvem programu Televizije Slovenija pa drevi pripravljajo dobrodelno oddajo.

Dobrodelne so bile tudi slovenske radijske postaje, ki so v donacijski akciji Eno srce, Ena Slovenija zbrale 1.914.746 evrov sredstev za pomoč žrtvam poplav. Poleg Radia so v donacijski akciji sodelovali Radio 1 80ta, Radio Antena, Radio Bob, Radio Kranj, Radio Triglav, Radio Robin in Radio Maxi. Maratonsko oddajanje radijskega programa je potekalo od 6. do 18. ure, radijskih voditeljem pa so se v studiu pridružili mnogi gostje.

Zaradi motene oskrbe s pitno vodo primeri nalezljivih črevesnih bolezni

Nastale razmere po ujmi, ko na nekaterih območjih Koroške še vedno ni vode ali pa jo je treba prekuhavati, s seboj prinašajo potencialna tveganja za zdravje. NIJZ od torka zvečer opaža primere črevesnih nalezljivih bolezni na območju Mežiške doline. Zaenkrat gre za omejene skupke primerov, a je pričakovati širjenje, zato NIJZ poziva k preventivi.

“Primere zaznavamo od torka zvečer, v prihodnjih dneh lahko pričakujemo širjenje primerov, zato je pomembno upoštevanje preventivnih ukrepov za varovanje zdravja v danih oz. oteženih pogojih,” so za STA pojasnili na ravenski območni enoti NIJZ. Primere opažajo v občinah Mežiške doline, nekaj več primerov je v Črni na Koroškem.

Vzrok pojava primerov črevesnih nalezljivih bolezni še ni znan, potencialna tveganja pa so različna. To so lahko onesnažena pitna voda, onesnažena živila, stik z onesnaženimi naplavinami, slabi pogoji za zagotavljanje higiene in podobno.

Umivanje, obraz, nega, nega kože, osebna higiena, dr. Jennifer MacGregor, dvojno čiščenje, čiščenje obraza
NIJZ opozarja na preventivne ukrepe med uporabo vode, pitjem, kuhanjem in tuširanjem.

Preventivni ukrepi

Kot so še poudarili pri NIJZ, pa je trenutno pomembnejše od vzroka izvajanje preventivnih ukrepov. Ljudem svetujejo, da za uživanje uporabljajo embalirano pitno vodo ali vodo, ki je ustrezno prekuhana, samo takšna voda je primerna tudi za umivanje zob. Svetujejo tuširanje od vratu navzdol, da voda ne pride na obraz in v usta.

Pri pripravi hrane svetujejo poostreno higieno rok z razkuževanjem in umivanjem, hrana naj se pripravlja na čistih površinah ter s čisto posodo in priborom. Sadje in zelenjavo naj operejo s pitno vodo.

Zaradi preprečevanja nalezljivih bolezni je nujna uporaba rokavic pri delu, kjer so v stiku z naplavljenim materialom. Sicer pa vsem, ki so na terenu, svetujejo, naj za umivanje rok uporabljajo vodo iz cistern. Pred čistimi opravili, kot so priprava in uživanje hrane, nega dojenčka ali bolnika, si je roke treba umiti s pitno vodo in milom in po potrebi razkužiti.

Vsem svetujejo, naj spremljajo informacije upravljavca vodovoda.

 STA
Facebook Mozirski Gaj Park Cvetja

Sorodni članki

Back to top button