IzobraževanjePotovanje

Kako, kam, kaj, zakaj, kdaj v tujino? Zdaj imaš odgovore

Si želiš v tujino? Potem si tokrat dobil obilico odgovorov na Štuku, kjer je v organizaciji ŠOUM-a potekal dogodek Kako v tujino? Če pa si dogodek zamudil, preveri, kdo vse je bil tam in na koga se še vedno lahko obrneš za informacije o študiju v tujini.

Napočil je čas, ko se študentje ujamemo v ritem študija in se lahko začnemo posvečati tudi drugim obštudijskim dejavnostim. Ena izmed njih je gotovo večno vprašanje: ali gremo na Erasmus? Da, ampak kam? Kdaj? Kako? Kako je z denarjem? Kako se najboljše odločim, kaj mi ustreza? Za te odgovore je tokrat poskrbel Oddelek za mednarodno sodelovanje Študentske organizacije Univerze v Mariboru na dogodku Kako v tujino?

Kako

Vse študente, željne potovanja in študija v tujini, je Štukova dvorana tokrat pričakala s stojnicami, polnimi priložnosti. Najbolj aktualna je bila gotovo tista, ki je pripadala Mednarodni pisarni Univerze v Mariboru. Tam so se namreč študenti lahko seznanili z vsemi podrobnostmi Erasmus izmenjave. Tako so si pridobili že odgovor na prvo vprašanje: kako.

Mednarodna pisarna Univerze v Mariboru ima gotovo največ odgovorov, kako se podati v tujino.

Kdaj

Seveda poleg Erasmusa obstajajo še številni programi, ki lahko mlade popeljejo v tujino. Nomago mladim ponuja številne priložnosti za delo v tujini, prav tako pa pomaga pri iskanju nastanitev in ustvarjanju nepozabnih trenutkov. Potem so tukaj še AEGEE poletne šole, ki so kot nalašč za tiste, ki ne želijo leto ali več dolge obveze, in si želijo le kratkega (a nič manj zabavnega) oddiha v tujini.

Študenti so se lahko seznanili s številnimi priložnostmi za odhod v tujino, od Erasmus izmenjave, do prakse in pripravništva.

Zakaj

Za naravoslovce se odpira obilo priložnosti pod Board of European Students of Technology, BEST. Ta namreč nudi številne izmenjave študentov na področju naravoslovja, tehnike in tehnologije, da se ti kulturno udejstvujejo. Skrbijo za številne simpozije, inženirska tekmovanja in obilico drugih priložnosti. Potem pa je tukaj še Društvo za izmenjavo študentov tehniških fakultet IAESTE, ki te popelje v tujino po delovne izkušnje, neprecenljive za vstop v današnjo ekonomijo.

Društva, kot so IASTE in BEST pomagajo predvsem študentom naravoslovja, da se udeležijo številnih izmenjav, konferenc in tekmovanj.

Kam

Da pa bi se bilo lažje odločiti, so študenti imeli tudi priložnost, da se o možnostih za študij v tujini pogovorijo z izkušenimi študenti. Uvodne tri okrogle mize so vodili Peter Popović, ki je priletel z Gran Canarie, Jakob Dan Dugonik, ki je stopil z avtobusa z Dunaja in Žiga Lesjak, ki se je mudil v Valenciji. V drugem sklopu okroglih miz pa je Jan Majdič podal nekaj izkušenj o delu na Novi Zelandiji, Silvia pa je spregovorila o prostovoljstvu Evropske solidarnostne enote.

Študenti pa so imeli možnost govoriti z ostalimi študenti, ki so se udeležili izmenjav, in priodbiti dragocene informacije iz prve roke.

Glavno nagrado večera si je prislužila Nika Židan, ki si ja zase in za prijatelja prisvojila mesto na predbožični ekskurziji.

Marina BAJIĆ
Marcel VRBNJAK

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button