Kultura

V SNG prihaja Faust

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bosta v petek, 17. maja 2019, v Veliki dvorani premierno uprizorila opero Charlesa Gounoda Faust pod taktirko Gianluce Martinenghija in v režiji Piera Francesca Maestrinija.

V naslovni vlogi bosta nastopila Martin Sušnik (17., 19. maj in 1. junij) in Tatsuya Kashi (21. in 23. maj). V vlogi Mefista Peter Martinčič. Podeželsko dekle Marguerite bosta upodobili Sabina Cvilak (17. in 19. maj ter 1. junij) in Andreja Zakonjšek Krt (21. in 23. maj). Valentina bo odpel Jaka Mihelač, Siebel bo Jadranka Juras, Marta bo Dada Kladenik, Wagner pa Marko Mandir.

Zgodba o zapravljenem življenju in podpisu pogodbe s hudičem je našla svojo pot v svet opere. Francoski skladatelj Charles Gounod, ki ni skrival svoje fasciniranosti nad srednjeveško cerkveno mistiko, je s svojo glasbeno upodobitvijo Fausta dosegel velik mednarodni uspeh in umetniški vrhunec.

Gounodev Faust sodi med najbolj priljubljena dela francoske operne literature nasploh. Svojo popularnost dolguje predvsem spevnim melodijam v arijah in recitativom. Med vrhunce opere sodijo nedvomno tudi zborovski prizori, ki prispevajo k večji dinamiki opere. Veliko priljubljenost pa uživata tudi valček v drugem dejanju ter sedemstavčni baletni »venček« Valpurgine noči. Opera Faust posrečeno združuje značilnosti tako lirične, komične opere kakor tudi velike opere.

Tokrat ga bomo lahko v vsej bleščeči spektakularnosti doživeli v režiji Piera Francesca Maestrinija in pod glasbenim vodstvom Gianluce Martinenghija. Scenografijo in oblikovanje videa podpisuje Juan Guillermo Nova, kostumografijo Luca Dall`Alpi, oblikovalec luči je Jean Paul Carradori, zborovodkinja Zsuzsa Budavari Novak, koreografija je delo Gaja Žmavca, asistenta režije sta Daniela Zedda in Tim Ribič, asistentki kostumografije pa Suzana Rengeo in Simona Toš.

Po premieri bo Faust na programu še 19., 21. in 23. maja ter 1. junija 2019.

 

 SNG Maribor
 Peter MARTINČIČ

Sorodni članki

Back to top button