Kultura

Razstava Toleranca na ograji Muzeja narodne osvoboditve

Razstava Toleranca je potujoča zbirka plakatov, ki po celem svetu poudarja pomen izhodiščne točke kakršnegakoli smiselnega pogovora, razprave ali družbenega diskurza - strpnost.

Projekt plakatov Toleranca (The Tolerance Poster Show) je s pomočjo glavne gonilne sile, ustanoviteljem in kuratorjem Mirkom Ilićem, od leta 2017 in prve razstave v Ljubljani, bil na turneji v 43 državah na 150 postavitvah. S svojimi močnimi vizualnimi sporočili o strpnosti in medsebojnem razumevanju je nastavil ogledalo že več kot 400.000 ljudem.

Kaj je strpnost in zakaj je pomembna?

Strpnost pojmujemo kot pogoj sobivanja na primerni kulturni in socialni ravni. O njej je v današnjem času še posebej pomembno razmišljati zaradi naraščajočih dejanj nasilja, terorizma, ksenofobije, agresivnega nacionalizma, rasizma, antisemitizma, izključevanja, marginalizacije in diskriminacije, ki so usmerjena proti nacionalnim, etničnim, verskim in jezikovnim manjšinam, beguncem, priseljencem in drugim ranljivim skupinam in vseh tistih, ki uveljavljajo svobodo mišljenja in izražanja.

Strpnost in zmožnost sprejemanja različnosti je potrebno razvijati in negovati, da kot družba dosežemo razumevanje do drugačnosti. Kot ljudje smo si v svoji človeškosti enaki, in ne drugačni. Vsi konflikti v zgodovini, od majhnih sporov pa do največjih vojn, so vedno nastali kot posledica nestrpnosti. Zgodovina pa je dokaz, da nestrpnost temelji na strahu in nevednosti.

Edina sprejemljiva oblika nestrpnosti v družbi mora postati nestrpnost do nestrpnosti.

Plakati so namenjeni širši javnosti in pozitivnim spremembam v družbi

»Vsaka postavitev razstave Strpnost predstavlja plakate umetnic in umetnikov, ki besedo strpnost (tolerance) predstavljajo v svojem maternem jeziku. Projekt je del prizadevanj za spodbujanje spoštovanja in razmisleka o sporočilnosti besede strpnost, v svetu, ki je vedno bolj razdeljen na osnovi rase, vere, spolne usmerjenosti in etničnega porekla,« razlaga Mirko Ilić.

Vse svetovne postavitve razstave plakatov Toleranca si je možno ogledati na spletni strani projekta.

Plakati niso toliko namenjeni tradicionalnim obiskovalcem in ljubiteljem umetniških razstav, ampak se s svojo močno sporočilnostjo in postavitvami v javni prostor želijo dotakniti najširše možne javnosti in prispevati k pozitivnim spremembam v družbi.

strpnost, toleranca

V Mariboru izbrane plakate občasno videvamo v avli GT22, v letu 2021 smo s postavitvijo v parkec Pekarna popestrili 27. obletnico KC Pekarna. Letošnje odprto javno razstavišče, ki nudi prosto pot strpnosti z namenom preseganja cone udobja in s prevzemanjem družbene odgovornosti, je mogočna ograja Muzeja narodne osvoboditve Maribor.

V celotni projekt The Tolerance Show je s svojimi vizualnimi upodobitvami vključenih več kot 200 avtoric in avtorjev, ilustratork in ilustratorjev, oblikovalk in oblikovalcev, na tokratni postavitvi razstave jih je lokalna projektna kuratorka Tanja Cvitko izbrala 32 in bodo na ogled do konca februarja 2023.

Avtorji

Marshall Arisman (ZDA), Balbusso twins (Italija), Michel Bouvet (Francija), Davor Bruketa, Domagoj Šokčević (Hrvaška), Stefan G Bucher (ZDA), Ken Cato (Avstralija), Vanja Cuculić (Hrvaška), El Fantasma de Heredia (Argentina), Mark Fox (ZDA), Bob Gill (ZDA), Radovan Jenko (Slovenija), Tomato Košir (Slovenija), Veit Larisch (Nemčija), Leo Lin (Tajvan), Saki Mafundikwa (Zimbabve), Nuno Martins (Portugalska), Renata Mihaly (Romunija), Claudia Neri (Italija), New Collevtivism (Slovenija), Christoph Niemann (Nemčija), Rafal Olbinski (Poljska/ZDA), István Orosz (Madžarska), Andrzej Pagowski (Poljska), Dušan Petričić (Srbija), Pavel Pisklakov (Rusija), Robert Probst (ZDA/Nemčija), Paula Rusu (Romunija), Christopher Scott (Ekvador), Yuko Shimizu (Japonska), Ralph Steadman (Anglija), Henning Wagenbreth (Nemčija), Maja Zurawiecka (Poljska).

TC / Tolerance
Dolar Media, Tanja Cvitko

Sorodni članki

Back to top button