KulturaRecenzije

Film: Maščevalci: Zaključek [RECENZIJA]

Avengers: Endgame - končnica največje kinematografske sage zadnjega desetletja

Po neštetih stripovskih izvodih in animiranih serij nam Marvel postreže še z 22. celovečernimi filmi. Zadnji od teh zaključuje zgodbo, ki jo je leta 2008 začel film Iron man.

Kako narediti dober film?

Poskusiš z različnimi slogi posneti 21 filmov, izbereš vse, kar je gledalcem ugajalo, zavržeš ali spremeniš kar jim ni, dodaš nekaj presenečenj in posnameš “Endgame”. Humor iz Varuhov galaksije in Thor Ragnarok sta tukaj destilirana in nadgrajena. Akcijski prizori so skoraj v celoti praktični učinki in so dobri, kolikor so pač lahko za film, ki ni presegel 360 milijonov evrov proračuna. Igralci so po desetih letih že dobro utelesili značaje. Presenetljivo je, da se po vseh zgodbah namenjenim izvoru super junakov, liki tudi tokrat drastično spremenijo in zaživijo na platnu v novih podobah. Scenaristi so poskrbeli, da nam večina spletnih teorij o zaključku niso pokvarile ogleda, temveč je razplet presenetljiv in originalen.

Ravnotežje med komedijo in dramo

Režiserja brata Russo sta spet uporabila svoj talent za pripovedovanje komedije, ki se zdi za zgodbo o reševanju polovice živih bitij celotnega vesolja nekoliko absurdna. Vendar dobro kombinirata čas in prostor z ustreznostjo šale. Žal se pravi trenutek za poanto malce zamori s podnapisi, ki prehitevajo, torej preberemo šalo, preden jo igralec izgovori. Preostanek pa ni samo akcija, temveč je veliko časa namenjenega prizorom, ki za žanr sploh niso značilni, kot na primer žalovanje za minulimi in življenje v svetu po Brezmejni vojni. Tako sta ustvarila težko pričakovano izkušnjo za ljubitelje Marvelovega kinematografskega vesolja. Hkrati se film osamosvoji kot zaključena zgodba ter tako ugodi komurkoli, ki je prišel v kinodvorano kot spremstvo.

Ciljno občinstvo je ogromno

Film takšne razsežnosti ima namen ugajati otrokom in njihovim staršem, mladini, ki je kot otrok gledala risanke o herojih, starejšim, ki so nekoč prebirali stripe, in se gleda skozi oči različnih kultur. Težko je ugoditi vsem brez nekaj prizorov, katerih edini namen je, da se »neočitno« prikupijo neki ciljni publiki. Pri ponovnem ogledu v oči bodejo tudi prizori, ki brez drugih namenov krpajo nedoslednost v zgodbi.

 

ikona pisec Rok ŠPOLJAR
ikona fotograf AvengersEndGame© 2018 Disney Enterprises, Inc.
ikona snemalec 2iFilmdistribucija

Sorodni članki

Back to top button