Kultura

Od danes lahko vrata odprejo knjižnice in muzeji

Danes lahko po vladni odločitvi vrata znova odprejo knjižnice, galerije in muzeji, znova so mogoče tudi storitve nepremičninskega posredovanja in dimnikarske storitve.

Po torkovi dopisni seji je vlada zvečer sporočila tudi, da se lahko danes znova odprejo knjižnice, galerije in muzeji. Prostori kjer je kljub zaprtemu prostoru storitev možno organizirati na način, da je onemogočen stik med obiskovalci ali je stik minimalen.

Knjižnice se bodo dejansko večinoma odprle 4. maja

A mnogim se čez noč verjetno ne bo uspelo zorganizirati in zagotoviti vse potrebne zaščitne opreme, da bi zjutraj lahko dejansko odprli vrata. Tako so denimo iz Muzeja Velenje že sporočili, da ostajajo zaprti vsaj še do 4. maja. V Knjižnici Domžale pa so zvečer na družbenem omrežju Facebook napovedali, da bodo odprli takoj, ko bo to možno in bodo dobili vsa ustrezna navodila.

“V knjižnicah o tem (še) nismo bili obveščeni. Nimamo nobenih informacij, katerih zaščitnih ukrepov se moramo držati, kaj narediti z vrnjenimi knjigami. Ne vemo kako poskrbeti za varno razdaljo med obiskovalci, za zaščito zaposlenih, razkuževanje oz. karanteno knjig,” pravijo v domžalski knjižnici. Poudarili so še, da ne morejo odpreti “čez noč, po tem, ko to izvemo zvečer v novicah”.

Vlada je v torek že odločila tudi o težko pričakovani odpravi omejitev v gostinstvu. S ponedeljkom bo namreč mogoča strežba na terasah in vrtovih lokalov. Prav tako bodo mogoče storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti. Možna bo tudi izdelava ključev in storitve fotografov, fotokopirnic, urarjev ter zlatarjev. Na današnji seji pa bo obravnavala načrt sproščanja tudi drugih ukrepov.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button