Tehnologija

Vročinski val lahko poškoduje baterijo na tvojem mobilniku

Ta teden nas čaka vročinski val, ki ne bo vplival le na živa bitja, ampak tudi na tehnologijo.

Se ti je že kdaj zgodilo, da te je mobilnik opozoril na pregrevanje? Ali pa, da se je enostavno ugasnil, kadar je bil na otip prevroč? Tako mobilniki z Android sistemom, kot tudi tisti z iOS sistemom, so narejeni, da prenesejo visoke notranje temperature, ki nastanejo kot posledica uporabe različnih aplikacij hkrati. Vendar pa dodatno zunanje ogrevanje mobilnika lahko poškoduje njegovo baterijo.

Če se tvoj mobilnik pregreje, ga ugasni in za nekaj minut pusti pri miru.

Podobno je tudi z nizkimi temperaturami. Na Applovi strani za pomoč lahko najdemo opozorilo, da lahko uporaba iOS naprave pri temperaturah višjih od 35 stopinj Celzija za stalno skrajša življenjsko dobo baterije.

Enako usodo bo doživel tudi Android telefon, ki je, tako kot iOS naprave, izdelan za uporabo med 0 in 35 stopinjami Celzija.

Moderne litij-ionske baterije vsebujejo tekočino, ki preko kemijskih reakcij zagotavlja energijo za delovanje mobilnika. Ko zunanja vročina doseže baterijo, tekočina prične izparevati, notranja struktura baterije pa lahko doživi okvaro.

Kako preprečim pregrevanje baterije?

Če se tvoj mobilnik prične pregrevati, zmanjšaj svetlost zaslona, izklopi funkcije, ki potrebujejo veliko energije (npr. GPS), izključi bliskavico na kameri in zmanjšaj uporabo grafično zahtevnih aplikacij. Najverjetneje te bo pričakalo tudi opozorilo o pregrevanju.

Nikakor pa mobilnika ne postavi v hladilnik! Vlaga, ki se tam nahaja, mu bo škodovala. Če bo vročinski val spravil tvoj mobilnik v pregrevanje, potem je najbolje, da ga ohladiš s pomočjo enega izmed spodnjih načinov:

  • mobilnik postaviš v senco in stran od drugih virov toplote,
  • ga ne polniš, zmanjšaš svetlost in ga odstraniš iz ovitka,
  • vklopiš letalski način, ki bo izklopil požrešne funkcije in aplikacije,
  • mobilnik izklopiš in ga za nekaj minut pustiš pri miru.

 

DOSTOP.si / UK
 Pexels

Sorodni članki

Back to top button