IzobraževanjeŽivljenjski slog

Te ima profesor na piki?

Če se ti zdi, da te profesor ne mara, si preberi spodnje nasvete.

Vsak študent je že naletel na profesorja, s katerim se ni razumel ali pa ta profesor ni razumel njega. Čeprav se ti zdi dober odnos včasih nemogoč, pa moraš priznati, da bo zato opravljanje predmeta veliko lažje.

 

Seveda to ne pomeni, da moraš profesorju zlesti v … no, pa saj veš kam, ampak, da si do njega prijazen in spoštljiv. Če se to ne obnese in se njegov odnos do tebe ne spremeni, pa uporabi spodnje trike.

 

Ali je tvoje obnašanje primerno?

Poskušaj odložiti telefon, se posvetiti predavatelju in sodelovati. Mogoče se problem skriva v majhnih dejanjih.

Najprej se moraš zavedati, da sta v odnos vključeni dve različni osebnosti in kar nekaj čustev, ki se včasih enostavno ne poklopijo. Kljub temu pa profesorji študentov ne »sovražijo« kar tako. Razlog se lahko skriva v njihovih osebnih težavah ali pa tvojem obnašanju, ki ga ti smatraš kot običajnega, profesorju pa močno najeda živce. Mogoče ne slediš predavanjem, ves čas tipkaš po telefonu ali pa klepetaš, medtem ko on razlaga. Lahko da bo problem rešen že, če med predavanji odložiš telefon ali pa manj klepetaš.

 

Preveri, kako se počutijo drugi študenti.

Se ti zdi, da je profesor na »piko« vzel le tebe? Mogoče se tudi tvoji sošolci počutijo podobno, zato se, preden profesorja obtožiš, da te sovraži, pogovori z njimi. Morda pa je tako strog do vseh in je to le del njegove osebnosti.

 

Pogovori se s tutorjem ali drugim profesorjem.

Poskušaj se pogovoriti še z nekom, ki profesorja pozna dlje kot ti in ima z njim več izkušenj. Če se ne želiš pogovoriti s predavateljem drugega predmeta, se vedno lahko obrneš na tutorje in študentski svet tvoje fakultete. Njihova naloga je, da ti pomagajo pri študiju in opravljanju obveznosti, zato boste skupaj lahko lažje rešili problem.

 

Na predavanja pridi pripravljen.

Profesorju daj občutek, da njegov predmet jemlješ resno, zato hodi na predavanja pripravljen.

Nihče nima rad domače naloge, a če boš pred predavanji rešil vsaj eno vajo ali prebral eno stran, bo profesor dobil občutek, da njegov predmet jemlješ resno. Z znanjem boš lahko sodeloval v debati in še dodatno zmanjšal napetost v vajinem odnosu.

 

Pogovori se s profesorjem.

Če težave ne boš znal rešiti, se s profesorjem raje pogovori na štiri oči.

Preizkusil si zgornje trike, a te profesor še vedno ne mara? Obišči ga na govorilnih urah in se o izvoru problema pogovori v živo, a pazi, da ne boš nastopil agresivno in napadalno. Razloži mu, kako se počutiš in poskušaj z njegovim sodelovanjem priti do rešitve. Bodi pripravljen na kompromis in poslušanje druge strani zgodbe.

 

Zadevo preprosto ignoriraj.

Če se situacija, kljub vsem tvojim naporom, ne bo izboljšala, poskušaj profesorjev odnos enostavno ingorirati. Ne bo preprosto, ampak pomembno je, da uspešno opraviš izpit in izpolniš pogoje za vpis v naslednji letnik.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / UK
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=660splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button