Življenjski slogZnanost

Šest priljubljenih mitov o prehladu: preveri, kaj menijo strokovnjaki

Temperature se nižajo, število prehladov pa narašča. Pa naj gre za nekajdnevni rahel izcedek iz nosu ali resnejše prehladno obolenje – preveri šest splošnih prepričanj o prehladu in kaj o njih pravi znanost.

1 Se lahko prehladiš, če si predolgo na mrzlem?

Prehlad je pozimi običajno res pogostejši. Tako kot druge okužbe zgornjih dihalnih poti (nosu, grla ali sapnika), prehlad običajno povzroča virus. Pa se lahko prehladiš, če si predolgo izpostavljen prenizkim temperaturam? Morda res. Do tega lahko pride, ker se s spremembo temperature spremeni sluznica grla ali sapnika, kar lahko virusom olajša pot okužbe. Glavni razlog, da se pozimi pogosteje prehladimo, pa je v resnici ta, da takrat več časa preživimo znotraj, kjer smo bližje ostalim ljudempopolno okolje za prenos virusov.

2 Ali ti v boju proti prehladu pomaga, če si v nos potisneš strok česna?

Svež trend na Tik Toku uči, da si je v času prehlada v nos smiselno potisniti strok česna. To naj bi blokiralo pretok sluzi. Ko oviro (v tem primeru česen) odstraniš, začne ta sluz iz nosu iztekati. Tega pa si v osnovi ne želimo, saj sluz med drugim pomaga pri ustavljanju in odstranjevanju patogenov, ki so povzročitelji bolezni. Hkrati pa vsebuje protitelesa in pomaga zavirati dodatno širjenje virusa. Zato tovrstna uporaba česna ni pretirano dobra ideja.

Miti, prehladi, bolezen, virus, okužbe, prenos virusov, česen, vitamin C, vitamin D
Poleg vpliva na izločanje sluzi lahko česen tudi draži nos in nasploh predstavlja nevarnost, da ponesreči ostane kje, ker ne bi smel.

3 Lahko zeliščni pripravki preprečijo, da se prehlad sploh začne?

Različni zeliščni izdelki so oglaševani kot preprečevalci prehlada ali pospeševalci njegovega zdravljenja. In medtem ko določene zeli res kažejo minimalne pozitivne učinke (npr. ameriški slamnik in kurkuma), trdnih dokazov o njihovi učinkovitosti ni.

4 Ali pri prehladu lahko pomaga vitamin C?

Raziskave kažejo, da uživanje vitamina C ne preprečuje prehladov, pri nekaterih ljudeh pa lahko vseeno skrajša trajanje obolenja. Ker proti nadomeščanju vitamina C ne obstajajo nikakršni večji strokovni zadržki, je lahko uživanje nadomestka razumna strategija za skrajšanje prehlada.

Miti, prehladi, bolezen, virus, okužbe, prenos virusov, česen, vitamin C, vitamin D
Pitje toplih pijač lahko “očisti” sinuse, prehlada pa dejansko ne zdravi.

5 Ali lahko prehlad preprečimo z uživanjem vitamina D?

O vitaminu D se zadnje čase veliko govori v povezavi z zmanjšanjem tveganja za mnogo bolezni. Laboratorijski poskusi kažejo, da je vitamin D pomemben pri podpiranju imunosti in je tako ključnega pomena tudi pri boju z virusi. Tako je jemanje vitamina D takrat, ko soncu nismo izpostavljeni dovolj časa, smiselna strategija za nadomeščanje zamujenega sonca. Prav tako pa bo to pomagalo pri preprečevanju prehladov.

Mnogo ljudem primanjkuje vitamina D, ker ga telo ne more tvoriti samo.

6 Kaj pa piščančja juha?

Piščančja juha se je stoletja uporabljala za zdravljenje prehladov in lahko (tako kot med) zares koristi pri obvladovanju simptomov prehlada. Okužbe juha ne bo kar “odplavila”, bo pa voda v juhi pripomogla k hidraciji, ki je med prehladom pogosta težava. Kot večina toplih napitkov pa lahko pomaga tudi pri lajšanju bolečih sinusov.

Za magični recept še vedno velja: počitek in pitje dovolj tekočin

Na žalost čudežnega zdravila za prehlad še nismo našli. Nekateri predlogi so lahko koristni in ti nasploh ne bodo škodili, vsekakor pa za zdravljenje prehlada ni smiselno tvegati zdravja. Tako si med prehladom namesto česna za v nos raje pripravi dovolj čaja in si privošči obilo počitka.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button