Delo

Startup Train 2019

Kako v Sloveniji najhitreje do inovativnega posla? Z vlakom!

Zadnjih osem let Ustvarjalnik po vsej Sloveniji in preko meja organizira podjetniške delavnice, kjer mladim pomagamo iz svojih hobijev ustvariti vir prihodka. V okviru te pobude vsako leto prek 1000 mladih razvija svoje prve poslovne projekte.

Medtem ko naša država napoveduje 3-odstoten dvig davka za podjetja, so se pod okriljem Ustvarjalnika povezale Slovenske železnice, telekomunikacijsko podjetje A1 ter več kot 20 izstopajočih slovenskih podjetnikov in gospodarstvenikov, da bi mladim podjetnikom v Sloveniji pomagali narediti prvi poslovni preboj. V dneh od 8. do 12. maja 2019 bo na relaciji Ljubljana-Sofija-Ljubljana potoval poseben vlak Slovenskih železnic, na njem pa bodo mladi razvijali svoje ideje in jih ob koncu poti v bolgarski prestolnici predstavili investicijskemu skladu Launchub. Organizatorji so prvi tovrstni dogodek v Sloveniji poimenovali Startup Train. »Petdesetim izbranim mladim udeležencem želimo s tem potovanjem olajšati začetek posla in jih predvsem navdihniti, da bodo svoje ideje tudi udejanjili. Kljub občasnemu nerazumevanju države še vedno trdimo, da je v Sloveniji mogoče uspeti s prodorno idejo, saj naša podjetniška skupnost rada pomaga tistim na začetku,« je ob najavi dogodka povedal vodja Ustvarjalnika in pobudnik omenjenega dogodka, Matija Goljar.

Na startup potovanju po železniških tirih se bodo mladim v vlogi mentorjev pridružili najbolj cenjeni slovenski poslovneži, partnerska podjetja projekta pa bodo mladim podjetniškim ekipam, ki bodo najbolj prepričale strokovno komisijo, podelila nagrade v obliki počitniške prakse, plačanih potovanj, mentorskega angažmaja in pomoči pri navezavi stikov na tujih trgih.

Zanimanje za dogodek je izjemno, saj bo potovanje zelo zanimiva izkušnja. Mladi bodo na vlaku preživeti štiri adrenalinske dni z zelo malo spanja, a z veliko priložnosti za razvijanje idej in druženje z vrhunskimi mentorji. Njihovi podjetniški projekti bodo na vlaku dobili odlično odskočno desko z neposrednim dostopom do kapitala, vrhunskega znanja in prodajnih kanalov najbolj cenjenih slovenskih gospodarskih družb. Med potjo bodo spoznali še druge mlade podjetnike, ki so prav tako na začetku svoje poti. Tistim, ki še nimajo izdelanih podjetniških ambicij, pa bo dogodek predstavljal najbolj realno prvo izkušnjo v podjetništvu in priložnost za neposredno povezavo s partnerskimi podjetji, ki bodo udeležencem ponudila celo možnost zaposlitve.

»Število vozovnic na našem startup vlaku je omejeno na 50, saj gre tudi v logističnem smislu za izjemno zahteven projekt, ki se ga na tak način ni lotil še nihče,« je povedala Tjaša Ban, vodja projekta pri Ustvarjalniku, in pojasnila, zakaj je projekt nekaj posebnega v tem delu sveta: »Daleč največji tehnični izziv je bila zagotovitev internetne povezave, ki bo vsem podjetniškim ekipam omogočila nemoteno delo, za kar so odlično rešitev našli tehniki podjetja A1.«

Andraž Tori, soustanovitelj slovenskega startupa Zemanta in eden od pobudnikov projekta Startup Train, je povedal: »Pričakujemo, da bo dogodek pomagal do ustanovitve vsaj desetim novim podjetjem. Mladim vizionarjem bomo konkretno pomagali, da bodo dejansko uresničili svoje drzne sanje.«

Organizatorji dogodka vabijo vse mlade podjetniške zagnance, naj se zaradi omejenega števila mest in izjemnega zanimanja za Startup Train čim prej prijavijo na spletni strani www.startuptrain.live. Prijave so odprte do 28. marca 2019.

Projekt startup vlak skupaj pripravljajo štirje veliki partnerji: družba Slovenske železnice, telekomunikacijsko podjetje A1, mednarodni investicijski sklad Launchub in Ustvarjalnik, pospeševalnik mladinskega podjetništva.

 

Aljaž OSTEIČ
 Ustvarjalnik

Sorodni članki

Back to top button