Delo

Več ur dela ne pomeni nujno tudi boljših rezultatov

Ljudje trdo delo velikokrat enačijo s produktivnostjo, toda več ur, preživetih na delovnem mestu, še ne pomeni nujno tudi boljših rezultatov. Treba je delati pametneje, pa tudi pogumneje: šele tedaj se pokažejo resnično dobri rezultati.

Podjetnik Taylor Pearson, ki je v poslovnem svetu zaslovel s knjižno uspešnico The End of Jobs, je prepričan, da se pot do produktivnosti ne začne z dodatnimi urami, ki jih posameznik vloži v projekt.

Po njegovem mnenju je na prvem mestu pogum, s katerim se posameznik loteva svojih nalog. Sledita logika in premišljenost, prav na koncu seznama pa postavlja delo oziroma vloženi čas. Vsak človek ima namreč na voljo enako število ur v dnevu. Mnogi imajo tudi potrebno znanje in izkušnje, s pomočjo katerih lahko delajo pametneje. Le redki pa so poleg tega tudi dovolj pogumni. A dejstvo je, da se prav slednji ločijo od ostalih po izjemno visoki stopnji produktivnosti.

Človek je lahko zelo produktiven zgolj 2-4 ure na dan.

Trdo delo ima svoje omejitve

Veliko ljudi je mnenja, da bodo s tršim delom dosegli boljše rezultate. Do neke mere to sicer drži, a številne raziskave so dokazale, da je človek v celotnem dnevu lahko zelo produktiven zgolj 2-4 ure. Skupno to nanese 10-20 ur zelo produktivnega in kvalitetnega dela tedensko.

Kaj pa se zgodi, ko človek tovrstnim omejitvam ne verjame in delo podaljšuje v pozne večerne ure? Znanstveniki menijo, da po določenem času človek napravi celo več škode kot koristi: tako imenovana negativna produktivnost, ki nastopi nekje med 30-60 delovnimi urami v tednu (odvisno od kvalitete spanca, prehrane, gibanja in drugih dejavnikov), namreč prinaša zgolj površnost, nepazljivost in napake.

S pravim znanjem se delo lahko opravi precej hitreje

Da bi lahko zmanjšali število ur na delovnem mestu, moramo delati pametneje. To lahko storimo na dva načina:

  • s pravim znanjem: z branjem strokovne literature in z izobraževanji (šole, tečaji, delavnice …) lahko v kratkem času pridobimo pomembno znanje, ki so ga naši predniki zbirali več desetletij pred nami;
  • s pravim pristopom: zelo malo časa je potrebnega, da spoznamo in osvojimo nekatere najučinkovitejše pristope za povečanje produktivnosti.

Pogum loči tiste najuspešnejše od preostalih ljudi

Največja ločnica med produktivnim in izjemno produktivnim človekom je zagotovo pogum, s katerim se posameznik loti novega, inovativnega načina opravljanja dela. V kolikor se mu pojavljajo dvomi v uspeh, bo najverjetneje delo opravljal previdneje in z manj zagona. Posledično pa bo sabotiral tudi svoje možnosti za resnično izjemne dosežke. V kolikor pa se bo dela lotil osredotočeno in z zagonom, bodo tudi njegove možnosti za uspeh večje.

 

 Mladi podjetnik (vir)
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button