Kronika

V Londonu deklica umrla zaradi onesnaženega zraka

Smrti devetletne deklice iz Londona, ki je imela hudo astmo in je živela ob prometni cesti, je botroval onesnažen zrak, je uradno sporočil mrliški oglednik. To je prvi takšen primer na Otoku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ella Adoo-Kissi-Debrah je umrla februarja 2013 po hudem astmatičnem napadu. Pred tem so jo v treh letih skoraj 30-krat prepeljali v bolnišnico zaradi težav z dihanjem. Deklica je živela na jugovzhodu Londona le 30 metrov od londonske obvoznice, kjer je pogosto gost promet z zastoji.

“Onesnaženje zraka je botrovalo Ellini smrti,” je po desetih dneh poslušanja dokazov danes odločil oglednik Philip Barlow. Pojasnil je, da je bila deklica izpostavljena višji koncentraciji dušikovega dioksida, kot dovoljujejo smernice Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Po njegovih besedah je tudi pomembno, da pristojnim ni uspelo znižati ravni dušikovega dioksida, kar je verjetno prispevalo k smrti deklice. Med razlogi je omenil tudi, da dekličina mati ni dobila zadostnih informacij.

Prva preiskava dekličine smrti leta 2014 je pokazala, da je umrla zaradi akutne odpovedi dihal. A odločitev so zavrnili in po reviziji primera odredili novo preiskavo.

Strokovnjak za onesnaženje zraka Stephen Holgate je odkril, da so bile v času, ko je morala deklica v bolnišnico, v zraku visoka koncentracija dušikovega dioksida in škodljivih delcev. Preiskovalcem je povedal, da je bila dlje časa na robu smrti zaradi okolja, kjer je živela ter kakovosti zraka, ki je še poslabšala njeno stanje. Dejal je še, da je onesnaženje zraka pozimi, nekaj mesecev pred dekličino smrtjo, še poslabšalo njeno astmo.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button