Glasba

Udarni Šesti metek navdušili z novim singlom, ki napoveduje EP

V preteklih tednih si morda zasledil singel skupine Šesti metek, Boginja v Črnem. Udarni skladbi pa sledi tudi prvi EP. Kdo pa je pestra skupina iz Slovenske Bistrice, ki sestavlja Šesti metek?

Povsem prvi začetki skupine Šesti metek segajo v leto 2009, ko so (takrat še dijaki in dijakinja) v Slovenski Bistrici ustanovili skupino Jeti Band. Skupina mladih in nadobudnih glasbenikov je takrat preigravala skladbe tujih in domačih mojstrov. S študentsko zrelostjo pa so se odločili, da se pisanja avtorske glasbe lotijo tudi sami. Preskok v miselnosti so okronali s spremembo imena in Šesti metek je bil rojen tudi uradno.

Zakaj Šesti metek? Ime člani skupine razlagajo vsak nekoliko po svoje, a razlaga se običajno ustali pri zadnji priložnosti – šestem metku ruske rulete. Saj vendar nikoli ne veš, kdaj je zadnjič …

Šesti metek
Začetki skupine iz Slovenske Bistrice segajo vse nazaj do njihovih srednješolskih dni.

Od prve skladbe, ki se je glasila K srce, pravijo, da so obdržali duh ogrodja riffov, vzhičenega dretja in ustvarjanja novih komadov. Skupino danes sestavljajo:

  • Mitja Galun (MG) na kitari,
  • Klemen Javšovec na basu,
  • Barbara Ferčec (Gangsta) na klavirju,
  • Krištof Blažič (Kičo) na vokalu in kitari ter
  • Timotej Auguštin na bobnih.

Strastni duh ostaja, temu pa se pridružujejo še kilometri in več znanja o glasbi. In zakaj sploh ustvarjajo? Ker želijo s svojo glasbo premišljeno in kritično nekaj sporočati. V svojih besedilih se dotikajo vsega od podnebnih problemov, družbenih nepravičnosti in seveda tudi sile, zaradi katere se vrti naš planet – ljubezni.

In temu ustrezna je tudi sveža Boginja v Črnem

V svojem udarnem slogu so v izdihljajih preteklega leta izdali videospot singla Boginja v Črnem. Da je videospot v produkciji Urbana Kosa in našega Dostopovca Nejca Vehovca kvalitetno podprl všečno skladbo, več kot očitno priča navdušenje gledalcev. V manj kot enem mesecu je videospot dobil namreč več kot 70 tisoč ogledov. Očitno je bila prerokba članov, da bo izdelek, posnet na njihovem placu, zabaven, kot je tam vedno zabavno njim, resnična.

Ob poslušanju pesmi si seveda vsak lahko razlaga svojo zgodbo, a videna boginja v črnem je pisca, vokalista skupine, očitno morala dodobra začarati … In kam skupina po uspešno izdanem singlu? Poleg ustvarjanja nove avtorske glasbe se najbolj veselijo izdaje prvenca, koncertov in predajanja svoje energije ter sporočila vsem, ki ga želijo prejeti.

Medtem pa jih lahko najdeš in poslušaš na katerem izmed naslednjih kanalov: YouTube, Spotify (kjer ima najbolj poslušana skladba, Disconnect, več kot 100 tisoč poslušanj), Apple Music ter na omrežjih Facebook, Instagram in TikTok.

Sara VOCOVNIK, Šesti metek
Šesti metek

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button