Scena

V švedskem Malmöju vročica prve evrovizijske noči

V Malmöju na jugu Švedske se nocoj ob 21. uri začenja prvi polfinalni večer letošnjega tekmovanja za pesem Evrovizije. Poleg slovenske predstavnice Raiven bodo nastopili še izvajalci oz. izvajalke iz 17 drugih držav. Drugi polfinalni večer 68. tekmovanja bo v četrtek, veliki finale pa v soboto.

Raiven bo s pesmijo Veronika v prvem polfinalnem večeru v Malmö Arena arena nastopila kot deveta. Poleg nje se bodo po izžrebanem vrstnem redu predstavili še Ciper, Srbija, Litva, Irska, Ukrajina, Poljska, Hrvaška, Islandija, Finska, Moldavija, Azerbajdžan, Avstralija, Portugalska in Luksemburg. Deset držav, ki bodo prejele največ glasov, se bo uvrstilo v sobotni veliki finale. 

Drugi polfinalni večer bo v četrtek, ko se bodo predstavili Malta, Albanija, Grčija, Švica, Češka, Avstrija, Danska, Armenija, Latvija, San Marino, Gruzija, Belgija, Estonija, Izrael, Norveška in Nizozemska. Tudi v drugem polfinalnem večeru se bo v veliki finale uvrstilo deset držav z največ glasovi. V obeh predizborih bodo o nastopu v finalu odločali glasovi gledalcev in poslušalcev prek telefonskega in spletnega glasovanja.

Poleg 20 izbranih na dveh polfinalnih večerih ima nastop v finalu že zagotovljen velika evrovizijska peterica (Španija, Italija, Francija, Velika Britanija in Nemčija) ter Švedska kot letošnja gostiteljica in lanska zmagovalka.

Vse tri večere bo s komentatorskega mesta v Ljubljani evrovizijsko dogajanje na televiziji spremljala Mojca Mavec. Na radiu bo Evrovizijo spremljal Maj Valerij. Slovenske glasove bo na finalnem večeru v Malmö sporočila Lorella Flego.

Pesem Evrovizije švedski Malmö gosti po lanski zmagi švedske predstavnice Loreen s pesmijo Tattoo v britanskem Liverpoolu. Mesto že tretjič gosti evrovizijski izbor, doslej so ga pripravili že leta 1992 in 2013. Švedska sicer tekmovanje za pesem Evrovizije gosti sedmič. V prestolnici Stockholm je evrovizijski izbor potekal leta 1975, 2000 in 2016, v drugem največjem mestu Göteborgu pa leta 1985.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button