GlasbaNovice

Evrovizija 2024: Raiven bo Veroniko zapela v prvem predizboru

Slovenska predstavnica Raiven bo nastopila v prvem predizboru tekmovanja za pesem Evrovizije, ki bo v dvorani Malmö Arena 7. maja, poroča spletni portal MMC RTV Slovenija. Tako je določil žreb, ki je potekal v Malmöju. Na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije sodeluje 37 držav.

Slovenija je bila izžrebana prva, kroglice pa so odločile, da bo Raiven nastopila v drugi polovici prvega predizbora za pesem Evrovizije 2024.

V prvem predizboru bo nastopilo 15 držav, deset med njimi se jih bo uvrstilo v sobotni finale. V prvi polovici prvega predizbora se bodo predstavili Ukrajina, Ciper, Poljska, Srbija, Litva, Hrvaška in Irska, v drugi polovici pa Slovenija, Islandija, Finska, Portugalska, Luksemburg, Avstralija, Azerbajdžan in Moldavija.

V drugem predizboru 9. maja 2024 bodo v prvi polovici nastopile Avstrija, Malta, Švica, Grčija, Češka, Albanija, Danska in Armenija, v drugi polovici pa Izrael, Estonija, Gruzija, Nizozemska, Norveška, Latvija, San Marino in Belgija.

Izrael je Evropsko radiodifuzno zvezo (EBU) že pred žrebom zaprosil, ali lahko zaradi njihovega spominskega dneva nastopa v drugem predizboru, kar so mu ugodili. V obeh predizborih bo letos sodelovalo 31 držav, natančni vrstni red nastopajočih bo znan pozneje.

V katerem predizboru bo glasovalo velikih 5?

Nastop v velikem finalu, ki bo potekal v Malmö Areni 11. maja, so si že zagotovile Švedska kot gostiteljica in t. i. velikih pet – Francija, Nemčija, Italija, Španija in Združeno kraljestvo, ki v proračun EBU prispevajo največ denarja.

Žreb je tudi določil, katera izmed teh držav bo glasovala v katerem predizboru. Gledalci iz Švedske, Združenega kraljestva in Nemčije bodo glasove oddali v prvem, tisti iz Španije, Italije in Francije pa v drugem predizboru.

EBU je sicer posamezne države udeleženke že pred žrebom razdelila v pet bobnov, s čimer so želeli preprečiti ali vsaj omejiti sosedsko glasovanje in povečati napetost v predizborih. Slovenija je bila uvrščena v boben z Albanijo, Avstrijo, Švico, Hrvaško in Srbijo. V drugem bobnu so bile večinoma države s severa Evrope, v tretjem baltiške in kavkaške države, v četrtem pretežno tiste z juga celine, v petem pa države Beneluksa in z vzhoda Evrope.

Žreb v Malmöju sta povezovali Pernilla Mansson Colt, ki je pri žrebu sodelovala že leta 2013, ko je to mesto na jugu Švedske zadnjič gostilo Evrovizijo, in Farah Abadi. Na začetku je župan Liverpoola predstavnici Malmöja simbolično predal uradni evrovizijski ključ.

Slovenijo bo na 68. tekmovanju za pesem Evrovizije pevka Raiven zastopala s pesmijo Veronika. Glasbenica s pravim imenom Sara Briški Cirman je za skladbo spisala besedilo in glasbo, navdih zanjo pa je črpala pri Veroniki Deseniški.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button