Življenjski slog

Na kateri točki zveze je najbolj verjetno, da boš prevaran?

Pregovorno naj bi se najbolj veselo varalo po sedmih letih zveze. Takrat se partnerja začneta oddaljevati, zadovoljstvo z razmerjem upada, želja po razhodu pa se krepi. Kaj pa o tem pravi znanost?

Raziskovalna skupina iz Izraela je preučevala razloge za varanje oz. natančneje – spraševali so se, zakaj nekdo ne prevara partnerja, četudi ga to mika. V raziskavi, objavljeni v Journal of Sex Research, pa so odgovarjali tudi na vprašanje na kateri točki zveze oz. zakona obstaja največja nevarnost za varanje.

Kako moški in kako ženske? O, kako sva si različna …

Ugotovitve raziskovalcev so pokazale, da je verjetnost varanja največja v času od šestih do desetih let skupne zveze. Pri moških je bilo to obdobje nekoliko daljše. Oni najraje varajo po 11 letih skupnega življenja.

Da so prišli do teh ugotovitev, so raziskovalci obravnavali vprašalnike 423 udeležencev. Ti so ocenjevali vrednosti različnih razlogov v izogib varanju ter navajali verjetnost varanja v situacijah, ko bi se jim te ponudile. Raziskava je pokazala, da se udeleženci nezvestobi upirajo zaradi številnih razlogov. Pri teh so najbolj izstopali moralni zadržki in strah, da bi na koncu ostali sami.

varanje, zveza
Največji “dealbreaker” za varanje so moralni zadržki.

Zakaj pa tisti, ki varajo, varajo?

Kaj pa tisti, ki se prepovedanemu sadežu ne morejo upreti in se odločijo prevarati? Razloge za varanje je raziskovala raziskava iz leta 2017. Ta je obravnavala tako prebivalce Združenih držav Amerike kot tudi Evropejce.

Zanimivo je, da se ljudje na obeh koncih Atlantika za varanje odločajo iz zelo podobnih razlogov. Glavni razlog za varanje pri ženskah je bilo, da jim partner več ne posveča dovolj pozornosti. Moški pa so nekoliko bolj plehki. Tako Američani kot Evropejci so v največji meri varali zato, ker se jim je ženska zdela res privlačna.

varanje, zveza
Razlogi za varanje se razlikujejo glede na spol izprašanega.

Pa še k podrobnostim skokov čez plot

Oba spola sta bila v varanje najpogosteje zapeljana na podlagi prijateljstva. Nezvestobi, ki je nastala kot plod prijateljevanja, pa zelo blizu sledi poznanstvo iz službe. Okoli 60 odstotkov ljudi vara samo enkrat – ne glede na spol in celino, od koder prihajajo. Ponavljajoče prešuštvo pa je sicer najbolj pogosto za evropske moške in ameriške ženske.

Kaj pa ljudje sploh smatrajo kot varanje? Velika večina Američanov (med 97 in 99 odstotki) ter precejšnja večina (med 81 in 85 odstotki) Evropejcev se strinja, da vaginalna penetracija pomeni varanje. Sledijo oralni seks, analni seks in poljubljanje.

DOSTOP.si / SV
Pexels

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button