Kultura

Premiera avtorske predstave kolektiva REAKTOR – Krik: Vrzeli

V petek, 29. septembra 2023 ob 20. uri se bo na Intimnem odru GT22 odvila premiera avtorske predstave KRIK: VRZELI kolektiva REAKTOR v produkciji Kulturno umetniškega društva ZIZ in KUD-a Transformator v koprodukciji z AGRFT.

Krik: Vrzeli se dotika tem, ki so kljub navidezno odprti družbi še zmeraj tabu in se o njih premalo govori. Kolektiv Reaktor se je podobnih tem že dotikal v preteklosti v predstavi Krik: Prvi glas.

Predstava je odziv na čas hitro razvijajočega se individualizma, kjer še vedno nimamo jasnega odgovora na vprašanje, kaj pravzaprav pomeni biti posameznik. Vzpostavljanje in rušenje osebnostnih mej postaja nepogrešljiva veščina, avtonomija je predstavljena kot najvišja vrednota, a vseeno smo ujeti v zgodovinske posledice stereotipizacije spolnih vlog, ki se še dodatno razraščajo v paradoksalnem svetu politične hiperkorektnosti in new-age aktivizma.

Skozi avtorske prizore ustvarjalci premišljujejo svojo pozicijo v družbi ter preizkušajo meje med lastnim prepričanjem in naučenimi vzorci, preizprašujejo dinamiko spolov, izpostavljajo spolno nasilje med vrstniki, spregovorijo o lastnih strahovih, stiskah, jezi in krivici, o občutku krivde in iskanju izgovorov, ki jih poznamo vsi, a si o njih ne upamo spregovoriti.

Predstava je generacijska gesta, ki posega v vrzeli v komunikaciji, izpostavitev zamolčanih praznih prostorov pri temi spolnosti in spolnih zlorab. Kako se brez nasilja boriti proti represiji samoumevnosti, apatije in idejnega konzumerizma? Kako postavljati vprašanja tako, da nanje ne bi dobili že stokrat slišanih odgovorov? Mlada generacija gledaliških ustvarjalcev išče vrzeli družbenih konsenzov zaradi katerih se zdi, da je danes golota enostavnejša od ranljivosti.

Premiera bo v petek, 29. septembra 2023 ob 20. uri v GT22, prva ponovitev pa bo v soboto, 30. 9. 2023 ob 20h v GT22.

Rezervacije mest zbirajo na rezervacije@moment.si. Cena vstopnic je 8 €, 5 € za dijake, študente, samozaposlene v kulturi in upokojence. Za brezposelne je vstop prost.

Kdo stoji za predstavo?

Kolektiv REAKTOR je skupina mladih samostojnih gledaliških ustvarjalcev, ki jih druži skupno zanimanje za nehierarhično gledališko delo, kjer ustvarjalci znotraj procesa dela prehajajo med sicer rigidno zastavljenimi vlogami. Njihovo delo ruši meje udobja tako v okviru ustvarjalnega procesa, kakor na podlagi tematik, ki jih obravnavajo. Zanima jih predvsem aktivno vključevanje umetnosti v družbo in transformativni potencial gledališča, raziskujejo teme družbene neenakosti, diskriminacije, spolno zaznamovanega nasilja in enakopravnosti znotraj trenutnega družbeno-političnega sistema.

Kulturno umetniško društvo ZIZ se je kot Kolektiv ZIZ vzpostavilo leta 2013 in je sprva delovalo pod okriljem Pekarne Magdalenske mreže Maribor. Od leta 2021 je ZIZ samostojno društvo, ki aktivno deluje in ustvarja na področju družbeno-angažiranega gledališča. Z delavnicami po metodi gledališča zatiranih in avtorskim ustvarjanjem političnih predstav ZIZ preizprašuje razmerja moči v družbi. Poleg delavnic in predstav pa društvo od leta 2014 vsakoletno organizira Gala podelitev ZIZ nagrad, od leta 2019 ZIZ festival – Dneve mariborske alternativne gledališke produkcije, prav tako pa od leta 2014 izdaja ZIZ koledar, katerega namen je deobjektifikacija prsi in teles.

  • Avtorji predstave: Jure Žavbi, Katja Markič, Kaja Petrovič, Julita Kropec
  • Igrajo: Jure Žavbi, Kaja Petrovič, Julita Kropec
  • Dramaturgija: Katja Markič
  • Oblikovanje zvoka: Aljoša Živadinov Zupančič, Ana Jerina
  • Kostumografija in oblikovanje plakata: Claudi Sovrè
  • Psihosomatika: Gregor Luštek
  • Produkcija: Društvo ZIZ, KUD Transformator
  • Koprodukcija: AGRFT
  • Soorganizacija: Društvo Moment, MKC Maribor

Projekt sofinancirajo Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Maribor in Solidarnostna enota

Društvo ZIZ
Društvo ZIZ

Sorodni članki

Back to top button