NoviceScenaZabava

Hollywood v kaosu protestov: kdaj bomo gledali najljubše filme in serije?

Protesti, ki so v Hollywoodu zaznamovali začetek poletja, še vedno ne pojenjajo. To pomeni, da bomo na vse naše najljubše serije morali še malo počakati.

The Screen Actors Guild and American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) in Writers Guild of America (WGA) še niso končali s svojimi protesti in kaže, da še nekaj časa ne bodo. Kaj točno se še dogaja, kdo vse je na ulicah in kaj to pomeni za vse naše najljubše serije in filme?

Cent na cent ne naredi palače

Vse tja od meseca julija v Hollywoodu vrši. Najprej so na ulice stopili člani WGA (to so, tisti, ki pišejo za vse naše najljubše serije in filme), kmalu pa so se jim pridružili tudi člani SAG-AFTRA (igralci, ki so plačani manj kot mi), saj so razmere postale nevzdržne. In kje točno prihaja do zapletov in zakaj?

Zdi se nam namreč, da so vsi igralci zvezdniki, ki živijo v svojih palačah v Los Angelesu in običajno malo odigrajo svoje ter s tem nekaj zaslužijo. Vendar žal to velja samo za top zvezdnike, za ostale, navadne,, manj znane igralce, pa je plača skoraj manjša, kot jo poznamo marsikje po Sloveniji. Vsakič, ko se epizoda serije, v kateri igralec igra, zavrti, igralec od nje dobi tantiem: njegov delež dohodka za izvajanje umetniškega dela. In ti so zadnje čase tako majhni, da se komaj da preživeti. Ampak, naj v spodnjem videu to razloži nekdo, ki se na to bolje spozna:

@thelukecook

Replying to @Drew #sagstrike #sagaftra

♬ original sound – Luke Cook

Za scenariste je še slabše

Dejstvo pa je, da je za scenariste, tiste, ki pišejo naše najljubše oddaje in filme še huje. Leta 1953 je WGA uspelo izboriti, da so za pisanje oddaj, kot so Friends in The Big Bang Theory dobili plačilo, od katerega lahko živijo. Danes pa jih 80% prejema skoraj manj kot 26,000 dolarjev letne plače. Ne samo, da jim to onemogoča, da bi lahko pridobili zdravstveno zavarovanje, prag revščine se v zvezni državi Kalifornija giblje nekje okrog 36,900 dolarjev na letni ravni. To pomeni, da večina piscev naših najljubših serij živi pod pragom revščine.

Ne samo, da živijo pod pragom revščine. Huje postane, ko primerjamo njihove tantieme z zaslužki, ki jih prejemajo ljudje na visokih stolčkih. Disneyjev generalni direktor Bob Iger prejema kompenzacijski paket okrog 27 milijonov letno. In glasno izjavlja, da so vsi protestniki nerealni s svojimi zahtevami.

@btnewsroom

Award-winning actor Sean Astin of “Lord of the Rings” and “Rudy” declares at a SAG-AFTRA rally that the union has “no choice but to win.” The Screen Actors Guild has been striking for nearly a month against low wages and AI job replacement in the entertainment industry. #SAGAFTRA #UnionStrong #ActorsStrike #LaborStrike

♬ original sound – BreakThrough News

Kdo je na bojnih linijah in kaj to pomeni za naše ekrane?

Na bojnih linijah je tako bilo zaznati mnoge znane obraze. Med pisatelji sta bila izjemno glasna Neil Gaiman, avtor številnih literarnih del in televizijskih epizod, ter George R. R. Martin, avtor uspešnic Igre prestolov. Številni igralci, kot so Rob Lowe (9-1-1, St. Elmo’s Fire), Sean Astin (Gospodar prstanov) in Florence Pugh (Little Women, Oppenheimer) so se prav tako pridružili protestom.

A to pomeni, da so se serije, ki smo jih z veliko vnemo pričakovali, zamaknile za kar nekaj časa. Četrta sezona prikupne Emily in Paris je bila najprej zamaknjena za dva meseca, sedaj pa novega datuma izida sploh nimamo. Euphoria se je zamaknila skoraj v leto 2025, za Stranger Things pa zna trajati še dlje.

Igralci in scenaristi pa opozarjajo, da se nimajo namena premakniti, dokler ne dobijo plačila, s katerim lahko dostojno živijo.

@screenshothq

The cast of Oppenheimer left their London premiere to join other actors and writers on the SAG-AFRA picket lines for an Actor’s strike, the first one since the 1960s. #florencepugh #margotrobbie #sag #sagaftra #mattdamon #oppenheimer #barbie #actorsstrike #writerstrike

♬ Random Acts of Kindness – Thomm Jutz & Winston Green

Marina BAJIĆ
Unsplash

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button