Novice

Dnevni obiskovalci že prispevali skoraj milijon evrov v beneško blagajno

Za dnevne turiste obisk Benetk od 25. aprila ni več brezplačen, ampak morajo za vsak vstop plačati pet evrov na osebo. Vstopnina za dnevne obiskovalce je v testni 11-dnevni fazi v beneško blagajno že prinesla skoraj milijon evrov. Stroški novega sistema so sicer še vedno večji od prihodkov.

Več kot 195.000 prodanih dnevnih vstopnic je v preizkusnem obdobju Benetkam prineslo že več kot 975.000 evrov prihodkov, kažejo podatki, ki jih je danes objavila občinska uprava. Rezultati so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa nekoliko presegli pričakovanja beneških oblasti.

Pristojbino za vstop v Benetke so obračunavali neprekinjeno od 25. aprila do 5. maja. Odslej bo treba vstopnino plačati skoraj vse sobote in nedelje do sredine julija. Izjema bo vikend 1. in 2. junija, ko v Italiji obeležujejo dan republike.

Vstopnino je treba plačati s kreditno kartico ali s Paypalom, medtem ko si morajo vstopnice obiskovalci prek spleta vnaprej rezervirati. Pridobiti morajo QR kodo in jo prenesti na mobilni telefon. Če tega ne storijo, tvegajo kazen do 300 evrov.

Plačila vstopnine so oproščeni prebivalci Benetk, vsi, ki so rojeni v beneški občini, lastniki nepremičnin v mestu, študenti in zaposleni. Za otroke, mlajše od 14 let, invalide in njihove spremljevalce, kot tudi tiste, ki v mestu prenočijo, velja obveznost rezervacije, a jim vstopnine ni treba plačati.

Mesto v italijanski laguni letno obišče približno 15 milijonov obiskovalcev in je ena od najbolj obleganih turističnih destinacij na svetu. Čeprav množični turizem tamkajšnjemu gospodarstvu prinaša veliko denarja, množice mestu povzročajo tudi veliko težav.

“Naš cilj ni pobiranje denarja, ampak preprečiti, da bi mesto eksplodiralo,” je aprila ob uvedbi novosti pojasnil beneški župan Luigi Brugnaro.

Še vedno sicer ni jasno, ali bodo Benetke s pristojbino vztrajale tudi po koncu preizkusnega obdobja. Če se bodo oblasti odločile za nadaljevanje, bodo zbrana sredstva po napovedih namenili vzdrževanju cest, kanalov in stavb.

Trenutno so stroški uvedbe vstopnine in vzpostavitve sistema vstopnic višji od prihodkov, še poroča nemška tiskovna agencija dpa.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button