NoviceTehnologijaZnanost

Inženirka leta 2023 je Ljupka Vrteva, mag. inž. strojništva

Na svečani razglasitvi v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma je naziv inženirka leta 2023 prejela Ljupka Vrteva, magistrica inženirka strojništva ter razvojna inženirka za področje ogrevanja, prezračevanja in hlajenja stavb ter vodja projekta sončne elektrarne v družbi Petrol. Nominiranke je na letošnjem šestem izboru Inženirka leta nagovoril minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič.

Vsaka ima krila, samo poleteti mora

Izbor Inženirka leta, ki poteka že šesto leto, pod žaromete postavlja inženirko z največjim potencialom za navduševanje in opogumljanje mladih deklet pri kariernem odločanju za inženirstvo, naravoslovje, tehniko in inovativnost. V središču niso dosežki posameznic, temveč njihova osebnost ter karierna pot, ki je lahko v navdih bodočim generacijam. Med letošnjimi nominirankami je ta osebnost postala Ljupka Vrteva, magistrica inženirka strojništva ter razvojna inženirka za področje ogrevanja, prezračevanja in hlajenja stavb ter vodja projekta sončne elektrarne v družbi Petrol.

Vrteva je ob razglasitvi simbolični kipec prejela od predhodnice, inženirke leta 2022 Rosane Kolar iz Adria Tehnike.

Iz Makedonije z željo po inženirstvu v Slovenijo

Odraščajoč v družini glasbenikov in ekonomistov je Ljubka Vrteva želela biti drugačna. Kot otrok je veliko ustvarjala, predvsem pa je svojo domišljijo želela pretvoriti v nekaj, kar je vidno in otipljivo. Pravi, da jo je prav domišljija popeljala na inženirsko pot. Slednja jo je po končani srednji šoli v Makedoniji vodila v Slovenijo z eno samo željo: postati inženirka!

Dodiplomski in magistrski študij je zaključila na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani, leta 2019 pa je na Institutu Jožef Stefan opravila še mednarodni izobraževalni program Evropski energetski menedžer – EUREM. Razvila je edinstveni računalniški program na področju mehanskega prezračevanja stavbe, sedaj pa se ukvarja s projektiranjem novih, bolj učinkovitih energetskih sistemov. Kot razvojna inženirka za področje ogrevanja, prezračevanja in hlajenja stavb ter vodja projekta sončne elektrarne je danes zaposlena v družbi Petrol.

Vrteva nenehno išče nove izzive na področju energetike, predvsem pa svoje znanje in izkušnje s terena predaja naprej. Z misijo, da vsi postanemo bolj ozaveščeni o učinkoviti rabi energije v stavbah.

Kljub marsikateri, na začetku tudi jezikovni oviri, ve, da je bila njena odločitev za inženirstvo prava. Ima energijo in željo, da mlada dekleta spodbuja pri odločanju o njihovem kariernem poslanstvu: »Imam priložnost, da svojo zgodbo prenesem mladim dekletom. Da je vsaka sposobna slediti svojim željam in da bo prišel trenutek v življenju, ko bo hvaležna ter ponosna nase, da se je opogumila in odločila za inženirski poklic.«

Njeno osrednje sporočilo mladim je kratko, preprosto, a opogumljajoče: »Vsaka zmore vse. Vsaka ima krila, samo poleteti mora.« Poleteti z razprtimi krili, visoko – tako kot je poletela Ljupka.

Le tretjina študentk se odloči za naravoslovje in tehniko

»Da se več mladih odloči za študij družboslovja in humanistike kot naravoslovja in tehnike ni presenetljivo,« je zbranim sporočil minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič. In dodal: »Težava pa je, da se le tretjina študentk odloči za naravoslovje in tehniko, pri študentih pa je ravno obratno. S tem izgubimo velik del potenciala v znanju, ki ga imamo v dekletih, kar je škoda za celotno družbo. Žal so podobni trendi tudi v tujini. Glavni razlog so, kar je za 21. stoletje sramotno, spolni stereotipi.«

Vsi smo v tekmi za najboljše rešitve

V uvodnem pozdravu je Medeja Lončar, direktorica Siemens Slovenija, predsednica uprave Siemens Hrvaška in direktorica Siemens Srbija ter pobudnica izbora Inženirka leta, poudarila: »Razmik med naravnim razmerjem med spoloma in razmerjem, ki ga opažamo v inženirskem, zlasti visokem izobraževanju, je vedno bil središče delovanja iniciative izbora Inženirka leta. Ta ponuja vzore mladim, da je inženirstvo primerno za vse. Izzivi sodobnega sveta so enako pred vsemi nami in smo v tekmi, kdo bo ponudil najboljše rešitve.« Dodala je še, da bodo ob lanskem zagonu izbora Inženjerke godine v Zagrebu in Beogradu letos v regiji skupaj predstavili že 100 inženirk.

V obliki holograma ‘oživili’ prvo doktorico ljubljanske univerze

Dr. Miha Bobič, vodja poslovne enote Balansiranje in regulacija v podjetju Danfoss ter predsednik projekta Inženirke in inženirji bomo!, je na oder povabil doktorico kemije Ano Mayer Kansky, prvo prejemnico doktorskega naziva Univerze v Ljubljani.

Slednjo, ki je kot prva doktorandka najstarejše slovenske univerze še danes v navdih, je na odru ‘oživela’ v obliki holograma. Namen organizatorjev prireditve je bil namreč prikazati tudi možnosti, ki nam jih ponuja umetna inteligenca. Bobič jo je povprašal, ali so inženirji tesno povezani z energijo, na kar je Mayer Kansky suvereno odgovorila: »Seveda, inženirstvo se ukvarja s preobrazbami energije v takšnih ali drugačnih oblikah, še posebno kemija – znanost, ki se ukvarja s srčiko energije, atomi, vezmi, elektroni. Inženirstvo je energija, ki spreminja svet.«

inženirka leta
Dr. Miha Bobič in hologram Ane Mayer Kansky.

Deset nominirank za Inženirko leta 2023

Izmed 37 prijav za Inženirko leta 2023 so se v letošnji izbor nominirank uvrstile:

  • Anka Ilc, vodja laboratorija v podjetju Structum,
  • Jelena Vasiljević, raziskovalno razvojna inženirka v podjetju Filc,
  • Kristina Batistič, svetovalka za kibernetsko varnost v podjetju NIL,
  • Leja Prezelj, strokovna sodelavka za varnost in kakovost živil v proizvodnji svežih izdelkov v podjetju Ljubljanske mlekarne,
  • Ljupka Vrteva, razvojna inženirka za področje ogrevanja, prezračevanja in hlajenja stavb ter vodja projekta sončne elektrarne v družbi Petrol,
  • Nina Krmac, vodja skupine za IT koordinacijo v družbi A1 Slovenija,
  • Nina Seifert, samostojna razvojna inženirka za inovacije v družbi Iskraemeco,
  • Petra Osojnik, vodja validacij v aseptični enoti v Lek farmacevtski družbi,
  • Saša Stradovnik, inženirka za robotiko in avtomatizacijo v podjetju Proris ter asistentka in raziskovalka na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru,
  • Simona Kek, podatkovna znanstvenica v podjetju Outbrain.
inženirka leta
Deseterica nominirank šeste generacije Inženirk leta.

Metodologija izbora

Na odločitev, katera od letošnjih 10 nominirank predstavlja največji zgled in je navdih mladim dekletom, so s svojimi glasovi enakovredno vplivale štiri komisije: vseh šest generacij nominirank za priznanje Inženirka leta, predstavniki medijev, dijakinje in učitelji iz konzorcija gimnazij in šolskih centrov Inženirke in inženirji bomo! ter predstavniki organizatorja in partnerjev izbora Inženirka leta. Skupaj je glasovalo 92 članov in članic komisije.

Izbor poteka v soorganizaciji revije IRT3000 in družbe Mediade, v sodelovanju s partnerji. Natečaj je del projekta Inženirke in inženirji bomo!, ki mlade z dogodki na gimnazijah in šolskih centrih že več kot desetletje (od leta 2012) navdušuje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.

Mediade
Andrej Križ

Sorodni članki

Back to top button