Kronika

Opozicija v Belorusiji tudi v novem letu nadaljuje s protesti

Opozicijski protestniki v Belorusiji tudi v novem letu nadaljujejo s tedenskimi shodi, na katerih skušajo že vse od avgusta krepiti pritisk na predsednika Aleksandra Lukašenka. Trdijo namreč, da je bila njegova volilna zmaga prirejena in zahtevajo poštene volitve.

Videoposnetki, ki jih je objavil beloruski novičarski portal tut.by, prikazujejo protestnike, ki s seboj nosijo opozicijske zastave. Ti med sprehodi po ulicah Minska skandirajo: “Naj živi Belorusija.” O morebitnih aretacijah tokrat ni poročil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Varnostne sile so sicer v minulih tednih proteste precej brutalno zatirale. Od začetka demonstracij v avgustu je policija pridržala več kot 30.000 ljudi.

V vsem tem času protestniki še vedno želijo isto, je iz izgnanstva v Litvi sporočila opozicijska aktivistka Svetlana Tihanovska. “Svobodo pred nasiljem, izpustitev političnih zapornikov in nove, poštene volitve,” je navedla.

Belorusijo množični protesti vsak konec tedna pretresajo že vse od avgusta. Takrat je namreč dolgoletni voditelj Aleksander Lukašenko ponovno razglasil zmago na volitvah.

Opozicija in protestniki verjamejo, da so bile volitve, na katerih naj bi Lukašenko prejel štiri petine glasov, prirejene, kot zmagovalko pa vidijo Tihanovsko. Tudi EU Lukašenka ne priznava več za predsednika Belorusije.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button