KronikaNovice

Katastrofalne poplave v Grčiji jemljejo življenja, prihaja še več dežja

Neurje, ki je v ponedeljek zvečer zajelo osrednjo Grčijo, je zahtevalo smrtno žrtev, še eno osebo pa pogrešajo, so sporočili grški gasilci. Zaradi neurja je v več mestih poplavilo ceste, na otoku Krf je bila motena oskrba z elektriko, težave pa so imeli tudi na tamkajšnjem letališču. Oblasti so prepovedale potovanja na prizadeta območja.

Po napovedih grške nacionalne vremenske službe Meteo se bo neurje danes še okrepilo in nad državo vztrajalo do četrtka, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Najbolj prizadeti naj bi bili osrednja Grčija in Peloponez.

Smrtna žrtev neurja, ki so ga poimenovali Daniel, je bil živinorejec, na katerega je padel zid, je za grško javno radiotelevizijo ERT potrdil tiskovni predstavnik grških gasilcev. Še enega moškega pogrešajo. Po poročanju portala Weather Forecast Greece naj bi poplave terjale še eno žrtev.

Na egejskih otokih Skiatos, Skopelos in Alonisos, ki skupaj tvorijo Severne Sporade, so ponoči v nekajsekundnih presledkih udarjale številne strele, medtem ko je v regiji Elis na zahodu polotoka Peloponez toča opustošila letino oljk.

V mestih Larisa in Volos so ponoči zabeležili 12.000 udarov strel, so poročali lokalni mediji, ki se sklicujejo na podatke gasilskih služb.

Po poročanju Neurje.si, naj bi meteorološki modeli v Grčiji nakazovali poplave zgodovinskih razsežnosti. “Osrednji del Grčije – Tesalija lahko tako do četrtka prejme tudi več kot 1000 litrov dežja na kvadratni meter! Za primerjavo: avgustovske poplave pri nas so imele na najhujšem območju med 300-400 l/m2 (sicer v razmeroma krajšem časovnem obdobju), Grke pa čaka dobeseden “potop”, če se ta scenarij izpolni,” so zapisali na Neurje.si Neurja naj bi se stopnjevala vsaj dokler se “ciklonsko območje ne pomakne južneje in deloma oslabi.”

Prepovedana potovanja v številne regije

Grške oblasti so zaradi padavin brez primere, ki so zajele državo, prepovedale potovanja v številne osrednje regije države. Agencija za civilno zaščito je prebivalcem pristaniškega mesta Solos in otoka Skiatos, kjer je močno deževje odneslo avtomobile, poslala SMS opozorilo. Na številnih območjih je bila prekinjena oskrba z električno energijo, omejena pa je bila tudi uporaba mobilnih telefonov in interneta.

Čeprav je neurje marsikje povzročilo težave, so prebivalci hvaležni za dež, ki je ponekod pogasil požare v naravi, s katerimi se Grčija spopada že skoraj vso poletje. Uničujoči požari so letos v tej članici EU zahtevali najmanj 26 življenj in opustošili najmanj 150.000 hektarjev površin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

STA
Facebook Forecast Weather Greece

Sorodni članki

Back to top button