Novice

IRCAI: Spremljaj število objav o koronavirusu

Prvi Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco pod okriljem Unesca (IRCAI), ki nastaja v Ljubljani, se je priključil organizacijam, ki spremljajo in skrbijo za osveščanje o širjenju novega koronavirusa. Vzpostavil je namreč orodje, ki v realnem času sledi objavam o virusu, posodablja pa tudi podatke o širjenju virusa po svetu.

Na povezavi http://coronaviruswatch.ircai.org/ lahko obiskovalci tako izbirajo posamezne države ali celoten svet in v živo spremljajo objave medijev o novem koronavirusu.

Na portalu osvežujejo tudi podatke o številu obolelih. Uporabljajo podatke Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki se sicer na globalni ravni osvežujejo z določenim zamikom.

V prihodnjih dneh nameravajo orodju dodati še nekaj vizualizacij. Z njimi bodo prikazali kritičnost in ravoj obolelosti po državah, vse skupaj pa bodo tudi primerjali. Tako bodo omogočili vpogled v več vidikov širjenja koronavirusa hkrati, na način, ki jih na običajnih grafih načeloma ni mogoče videti.

IRCAI prvi globalni center za področje umetne inteligence

Nastajajoči center IRCAI bo združeval različne deležnike s širokim spektrom znanj z vsega sveta. Ukvarjal se bo z reševanjem globalnih izzivov, podpiral Unesco pri študijah ter sodeloval pri večjih mednarodnih projektih s področja umetne inteligence.

IRCAI bo prvi globalni center za področje umetne inteligence pod okriljem Unesca. Hkrati pa bo tudi zgled za druge podobne centre, ki bodo nastajali po svetu.

Namen centra bo zagotavljanje odprtega in preglednega okolja, ki bo poleg raziskav in razprav na področju umetne inteligence deležnikom po vsem svetu zagotavljalo tudi politično podporo pri pripravi usmeritev in akcijskih načrtov na področju umetne inteligence.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button