KronikaNovice

Londonski most je padel: po 70 letih vladanja je umrla kraljica Elizabeta II.

Britanska kraljica Elizabeta II. se je poslovila po več kot 70 letih na prestolu. Potem ko so iz Buckinghamske palače sporočili, da je kraljica zaradi strahu za njeno zdravje pod nadzorom zdravnikov, je včeraj popoldne pri 96 letih umrla na dvorcu Balmoral na Škotskem, v zadnjih trenutkih pa je bilo ob njej tudi več članov kraljeve družine.

Iz Buckinghamske palače so ob smrti Elizabete sporočili, da je “kraljica umrla na Balmoralu mirno danes popoldne”. Charles, ki bo sedaj zasedel prestol, bo v prvih 24 urah po materini smrti uradno razglašen za kralja. To se bo zgodilo v palači sv. Jakoba v Londonu pred posebnim svetom, ki se ob smrti monarha sestane z namenom formalnega imenovanja njegovega naslednika oziroma naslednice.

Iz kraljeve rezidence so medtem sporočili, da se bo Charles imenoval kralj Charles III. oz. Karel III. Novi britanski kralj je v odzivu na smrt kraljice dejal, da je bila kraljica Elizabeta II. “cenjena vladarka in zelo ljubljena mati”, ki jo bodo pogrešali po vsem svetu.

Kraljica je imela ob štirih otrocih še osem vnukov in dvanajst pravnukov. Za kraljevo družino bo sedaj nastopilo obdobje žalovanja. Uradne obveznosti bodo odpovedane, zastave pa bodo spuščene na pol droga med drugim na kraljevih rezidencah in vladnih zgradbah. Tudi na Buckinghamski palači, londonski rezidenci kraljeve družine, so ob smrti kraljice zastavo spustili na pol droga.

Pred smrtjo so se ji pridružili otroci

Pred novico o smrti dolgoletne monarhinje, ki je bila na prestolu od leta 1952, so iz Buckinghamske palače sporočili, da so zdravniki “danes zjutraj izrazili zaskrbljenost zaradi zdravja njene visokosti ter priporočili, da ostane pod zdravniškim nadzorom”.

Kmalu zatem so h kraljici v dvorec Balmoral na Škotskem odhiteli člani kraljeve družine, njeni sinovi, hči, vnuki in sorodniki ter druge javne osebnosti. Med prvimi je prispel prestolonaslednik princ Charles, kmalu za njim še njeni preostali otroci – princesa Anne, princ Andrew in princ Edward, pa tudi kraljičin vnuk in Charlesov najstarejši sin, princ William.

V urah napetega čakanja na novice so se pred dvorcem Balmoral in Buckinghamsko palačo v Londonu zbrale množice ljudi. Izražali so skrbi za kraljičino zdravje in upanje, da bo vendarle preživela, ob vhoda obeh poslopij pa polagali šopke cvetja.

Začenja se operacija “Londonski most je padel”

Danes se bo začel odvijati skrbno načrtovan razpored dogodkov, s tajnim imenom Londonski most je padel (London bridge is down). Operacijo bo v naslednjih dneh privedla do prehoda na vladavino novega kralja Karla III. in se zaključila s kraljičinim pogrebom. Velik del javnega življenja v Veliki Britaniji bo v naslednjih dneh delno zaustavljen.

Danes bo svoj narod danes prvič nagovoril novi kralj Karel III., ki se bo danes skupaj s kraljico Camillo vrnil v London, nato pa se bo prvič srečal z novo predsednico vlade Liz Truss.

V naslednjih dneh pa bodo potekale priprave na kraljičin pogreb in prehod na vladavino kralja Karla III. Velik del javnega življenja bo medtem zaustavljen. Televizijski sporedi bodo spremenjeni, zastave bodo spuščene na pol droga, potekali pa bodo tudi številni spominski dogodki.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button