Novice

Študenti gremo volit: kaj stranke obljubljajo mladim, drugič

To nedeljo nas čakajo državnozborske volitve, na katerih bomo odločali kdo bo v parlamentu naslednja štiri leta zastopal naše interese. Preveri, kaj nam, mladim, obljublja druga polovica kandidatov.

Včeraj smo podrobneje spoznali obljube mladim prve polovice strank. Danes še o tem kaj mladim obljublja druga polovica strank oz. list, za katere boš v nedeljo lahko volil. Študenti gremo volit!

Stranke so razporejene po abecednem vrstnem redu, opisi pa povzeti iz njihovih spletnih strani, objavljenih programov in svetovnega spleta.

Nestrankarska Ljudska lista gibanja Zdrava družba

Mladih Zdrava družba v svojem programu podrobneje ne nagovarja, a kot enega izmed svojih osrednjih stebrov navaja skrb za otroke in mladino. V sklopu tega izpostavljajo, da mora šolstvo delovati v korist otrok in mladine.

Nova Slovenija – krščanski demokrati (NSi)

Načrti Nove Slovenije se mladih dotikajo na mestu davčne olajšave ob prvi zaposlitvi mladega iskalca zaposlitve in uvedbe jamstvene sheme za najem kredita za prvo rešitev stanovanjskega problema. Prav tako napovedujejo davčne olajšave na področju štipendiranja.

Piratska stranka Slovenije (Pirati)

Pirati si prizadevajo za reševanje stanovanjske problematike, česar bi se lotili s spodbujanjem stanovanjskih zadrug in obujanjem stanovanjske sheme za mlade družine. Vzpostavili bi tudi sodobne digitalne informacijske točke za mlade, kjer bi se ti lahko pozanimali o delovnih mestih in drugih oblikah dela.

volitve, državnozborske volitve, državni zbor, parlament, mladi, študenti, študentsko delo, Nova Slovenija, NSi, Piratska stranka Slovenije, SD, SNS, Socialni demokrati,

Z namenom večanja zaposlitvene možnosti bi spodbujali krepitev znanja in razpisovali štipendijske programe za deficitarne poklice. Prav tako bi spodbujali proaktivnost mladih in jim omogočali več praktičnega sodelovanja že med študijem. Pirati pa bi temeljito reformirali tudi delovanje in financiranje študentskih organizacij.

Povežimo Slovenijo (Konkretno, Zeleni, SLS, NLS in NS)

Povežimo Slovenijo bi stanovanjsko problematiko reševala z državnim določevanjem območij v javni lasti, kjer bi postavili enodružinske hiše. Prav tako bi presodili ustreznost vseh novih zakonov z vidika potreb mladih in konkurenčnost na trgu dela povečali s spremenjeno izobraževalno izbiro.

Slovenska demokratska stranka – SDS

SDS bi v vseh srednjih, višjih in visokih šolah uvedli programe za pridobivanje osnovnega znanja iz področja podjetništva in dodatno spodbujali inovativnost otrok in mladih. Slovenski izobraževalni sistem bi bolje povezali s trgom dela in stremeli k vseživljenjskemu učenju. Poleg inovativnosti v izobraževanju izpostavljajo pomen ustvarjalnosti, domoljubja in digitalne ter finančne pismenosti. Štipendirali bi deficitarne poklice, mladim družinam pa bi zagotovili davčne olajšave v primeru nakupa prve nepremičnine.

volitve, državnozborske volitve, državni zbor, parlament, mladi, študenti, študentsko delo, Nova Slovenija, NSi, Piratska stranka Slovenije, SD, SNS, Socialni demokrati,

Slovenska nacionalna stranka – SNS

SNS želi prevetriti šolski sistem in uveljaviti sprejemne izpite za srednje, višje in visoke šole. Prav tako bi spremenili šolanje na fakultetah, da bi te “proizvajale” zaposljiv kader.

Socialni demokrati – SD

Socialni demokrati se zavzemajo za izgradnjo javnih najemnih stanovanj in študentskih domov, boljše spoprijemanje s problematiko vse slabšega duševnega zdravja, izboljšanje zaposlitvenih možnosti mladih in uveljavljanje volilne pravice pri 16. letih. Poleg ureditve izobraževalnega sistema pa želijo dijakom in študentom zagotoviti tudi brezplačen javni prevoz.

Stranka Alenke Bratušek

Za brezplačen prevoz dijakov in študentov se zavzemajo tudi v Stranki Alenke Bratušek. Kot eno izmed petih osrednjih točk programa navajajo omogočanje prihodnosti za mlade, o kateri bi ti lahko odločali sami. Tako predlagajo vrsto izboljšav na področju reševanja stanovanjske problematike in zaposlovanja mladih. Prav tako se zavzemajo za digitalizacijo in približevanje demokracije mladim.

VESNA – zelena stranka

V Vesni – zeleni stranki se s stanovanjsko problematiko borijo z zagotavljanjem bančnih posojil in oproščanja davkov. Ustvariti želijo boljše pogoje za zaposlitve in preprečiti izkoriščanje študentskih delavcev. Na področju izobraževanja predlagajo izboljšanje politike štipendiranja, več športnih aktivnosti in spodbujanje znanstvenoraziskovalne dejavnosti.

Za ljudstvo Slovenije – ZLS

V ZLS mladim ne obljubljajo ničesar konkretnega.

Sara VOCOVNIK
Unsplash

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button