Novice

Zaradi zastrupitve z alkoholom je v Indiji umrlo 42 ljudi, še 97 v bolnišnici

Na zahodu Indije je zaradi zastrupitve z alkoholom umrlo najmanj 42 ljudi, 97 pa se jih zdravi v bolnišnicah, so danes sporočile tamkajšnje oblasti. Te so odredile preiskavo in aretirale več ljudi.

V začetku tega tedna je v zvezni državi Gujarat zbolelo več deset ljudi, potem ko so pili alkohol, ki so ga prodajali v več vaseh. “Preiskava je pokazala, da so žrtve zaužile industrijski metanol, ki je povzročil smrt,” je v izjavi povedal državni minister za notranje zadeve Harsh Sanghavi. Dodal je, da je bilo 97 ljudi hospitaliziranih, od tega sta dva v kritičnem stanju.

Lokalne oblasti so posredovale proti nezakonitim trgovinam z alkoholom in aretirale več ljudi, je v sredo sporočil načelnik državne policije. Gujarat je namreč ena od več indijskih zveznih držav, kjer sta uživanje in prodaja alkoholnih pijač nezakonita.

V Indiji zaradi uživanja poceni in doma izdelanega alkohola vsako leto umre na stotine ljudi. Od približno petih milijard litrov alkohola, ki se vsako leto popije v državi, je po podatkih Mednarodnega združenja za žgane pijače in vino Indije približno 40 odstotkov proizvedenega nezakonito.

Alkohol običajno izdelujejo iz sestavin slabe kakovosti, pogosto pa mu dodajo metanol. Ta lahko ob uživanju velikih količin povzroči slepoto, poškodbe jeter ali smrt. Lani je v severni zvezni državi Punjab zaradi zastrupitve z alkoholom umrlo 98 ljudi. Leta 2019 pa je v podobnem incidentu v severovzhodni zvezni državi Assam umrlo več kot 150 ljudi.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button