Zdravje

Debelost in bolezni, povezane z njo

Veš, da debelost vpliva tudi na pojav depresije?

Ob prekomernem kopičenju maščobnega tkiva v telesu začne maščoba izločati številne posrednike vnetja, ki so vzrok za nastanek bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni tipa 2obstruktivne apneje med spanjem, cirozo jeter, več vrst raka, bolezni lokomotornega sistema … Debelost je povezana tudi s slabšo koncentracijo in pojavom depresije.

V programu ŠZNŽ, ki ga izvajajo v Centru za zdravljenje bolezni otrok Šentvid pri Stični, multidisciplinarni tim skrbi, da udeležence seznani s postopnim zniževanjem teže, ki prinese dolgoročni uspeh. Če je izguba teža na račun stradanja, dobi telo napačno informacijo, zato dostikrat znižanju teže sledi celo porast nad izhodiščno težo. Izguba teže mora zato temeljiti na pravilni sestavi in razporeditvi obrokov, individualno prilagojenem kaloričnem vnosu in zadostni količini gibanja. Pred zaključkom bolnišničnega zdravljenja skupaj naredimo program prehranjevanja v domačem okolju glede na dnevne obveznosti in dejavnosti.

V letošnjem juliju, od 15. do 26. julija 2019, imajo predviden termin za študentsko skupino. Pri izbranem zdravniku si dobite napotnico in se na telefonski številki 01 7887 450 naročite za sprejem. Po zaključku dvotedenskega programa se nadaljuje periodično spremljanje na 6, 12, 18 in 24 mesecev.

Zdravniško vodenje in spremljanje

Poleg celostnega zdravniškega pregleda se opravijo tudi preiskave krvi – hemogram, merjenje maščob v krvi, jetrnih encimov in krvnega sladkorja na tešče. Opravi se obremenitveni test z glukozo zaradi ugotavljanja predčasnih znakov sladkorne bolezni in meritve krvnega pritiska. Pri rizičnem posamezniku opravimo tudi ultrazvok trebuha in ščitnice ter respiratorno poligrafijo. S pomočjo bioimpendančne tehtnice InBody 77’0 analiziramo sestavo telesa (delež vode, maščob, puste telesne mase in mineralov) in določimo želeno težo.

Prehransko svetovanje

Prehranska svetovalka ali diplomirane medicinske sestre vodijo šolo zdrave prehrane. Posredujejo znanje o zdravem načinu prehranjevanja, o ustrezni pripravi hrane. Udeležence programa seznanijo z vodenjem dnevnika zdrave prehrane in spremljajo napredek.

Debelost najpogosteje nastane kot posledica prevelike količine zaužite hrane in nezadostne telesne aktivnosti, zato je osnova zdravljenja sprememba življenjskega sloga.

Fizioterapija

Fizioterapevtke in profesor športne vzgoje vodijo gibalne aktivnosti v okviru programa, skušajo približati gibanje vsakemu posamezniku. Svetujejo pri izbiri ustrezne gibalne aktivnosti v okviru možnosti v domačem okolju. Za oceno fizične pripravljenosti se opravi Rockportov test hoje, za oceno dihalne funkcije pa spirometrija.

Delovna terapija

Delovne terapevtke v okviru programa izvajajo socializacijske aktivnosti, rekreacijske aktivnosti in kreativne aktivnosti v smislu iskanja možnosti kreativnega preživljanja prostega časa. Svetujejo in pomagajo pri planiranju vsakodnevnih aktivnosti in organizaciji dneva v domačem okolju. Nudijo podporo in motivacijo pri vztrajanju v programu.

Psihološka podpora

Psihologinji preko skupinskih delavnic pomagata udeležencem programa pri spreminjanju življenjskega stila, krepitvi motivacije, pozitivnega samovrednotenja, razreševanju psiho socialnih težav, povezanih s prekomerno telesno težo. Glede na potrebe se izvede tudi psihološka diagnostika.

Psihoterapevtska podpora

V okviru individualne obravnave vsakemu udeležencu nudi individualno svetovanje in podporo pri krepitvi notranje motivacije, aktivnega sodelovanja pri upoštevanju navodil zdravega načina življenja, pri krepitvi pozitivne telesne, čustvene in socialne samopodobe, pri ozaveščanju soočanju in iskanju rešitev ob neprijetnih čustvenih stanjih ter pomaga oblikovati realne cilje in pričakovanja tekom obravnave in v domačem okolju.

 

ŠZNŽ
 freeimages

Sorodni članki

Back to top button