Kronika

Policijska ura: kako strogi so ukrepi drugod po Evropi?

V Evropi vladajo izredne razmere, saj se je po celini pričel širiti drugi val pandemije koronavirusa. Vedno več držav se odloča za uvajanje novih ukrepov, v mnogih pa je med ukrepi tudi policijska ura. Kako stroga je drugod po Evropi?

Italija odločitev prepušča županom

V strahu, da bi se ponovil spomladanski scenarij, so v Italiji v nedeljo uvedli nove ukrepe. Čeprav niso uvedli striktne policijske ure, pa je država županom dala pooblastila, da se sami odločijo, ali bodo po 21. uri zaprli vse javne površine. Bari in restavracije se morajo zapreti ob polnoči, po 18. uri pa je dovoljena le postrežba pri mizah.

V Španiji so v Madridu razglasili 15-dnevne izredne razmere, kar bo občutilo skoraj 5 milijonov ljudi. Tudi oni niso uvedli policijske ure, so pa uvedli skrajšan delovni čas za hotele in restavracije (do 23. ure) in za podjetja (do 22. ure).

Nekoliko strožje so se novega vala lotili na Nizozemskem. Že od 14. oktobra so zaprti vsi bari, restavracije in coffee shopi, pripravljajo pa lahko le hrano za s seboj. Po 20. uri so prepovedali pitje alkohola v javnosti in njegovo prodajo v trgovinah in restavracijah. Vse trgovine, razen supermarketi, se morajo po 20. uri zapreti. Tudi v Nemčiji in na Danskem se morajo vse restavracije in bari zapreti prej, ob 23. uri oz. 22. uri.

Policijska ura po novem tudi v Belgiji in Franciji

Slovenci pa nismo edini, ki nas je doletela policijska ura. V Franciji so v devetih mestih, vključno s Parizom, uvedli policijsko uro, ki traja enako kot pri nas – od 21. do 6. ure zjutraj. Ta je doletela še Marseille, Lyon, Lille, Saint-Etienne, Rouen, Toulouse, Grenoble in Montpellier.

V Belgiji, ki je za štiri tedne uvedla nove ukrepe, je policijska ura na sporedu med polnočjo in 5. uro zjutraj. Po 20. uri je prepovedana prodaja alkohola. Vse restavracije in bari so zaprti, če pa ponujajo hrano za s seboj, se morajo zapreti ob 22. uri.

V Evropi vladajo izredne razmere, saj se je po celini pričel širiti drugi val pandemije koronavirusa. Vedno več držav se odloča za uvajanje novih ukrepov, v mnogih pa je med ukrepi tudi policijska ura. Kako stroga je drugod po Evropi?, policijska ura
V večini evropskih držav so uvedli nove ukrepe, ki marsikje vsebujejo tudi zaprtje lokalov in restavracij.

Kaj se še dogaja po Evropi?

V Avstriji javne prireditve še niso v celoti prepovedane, preostala druženja pa so omejena na 6 ljudi. Na Slovaškem bodo v prihodnjih dveh vikendih testirali vse državljane starejše od 10 let. V Angliji so uvedli tristopenjski sistem, po katerem bodo regije dobivale vedno strožje ukrepe, je pa v strogo karanteno vstopil Wales.

Na Češkem, ki ima najslabšo epidemiološko sliko v Evropi, so zaprli vse šole, bare in klube, restavracije pa lahko do 20. ure pripravljajo hrano za s seboj. Policijske ure niso uvedli, se je pa v nedeljo zbralo že okoli 2 tisoč protestnikov, ki so protestirali proti na novo sprejetim ukrepom.

Na Hrvaškem se s koronavirusom še naprej spopadajo po posameznih regijah, medtem ko v Bosni in Hercegovini še ne razmišljajo o vpeljavi novih ukrepov. V Vatikanu so potrdili 11 primerov okužbe med varnostniki, ki varujejo papeža. Na Poljskem se intenzivno pripravljajo na potencialen porast primerov, saj so v prvem valu zabeležili relativno malo okuženih. V Rusiji bodo v naslednjih mesecih pričeli množično cepiti prebivalstvo s svojim cepivom Sputnik-V, o katerem pa imajo mnogo pomislekov mednarodni strokovnjaki.

 

Urška JAKOPIN, viri: 24 ur, BBC, Euronews
Pexels

Urška Jakopin

Urednica

Sorodni članki

Back to top button