Življenjski slog

Kako pozno je prepozno za preklic načrtov?

Vse od uradnih dogodkov, rojstnodnevnih zabav in veselih uric s prijatelji. Včasih pač ne gre drugače, kot da se kakšni stvari odpovemo. Kako pozno, da ni prepozno, predvsem pa, kako vljudno odpovedati načrte?

S prijatelji si dogovorjen za večerno druženje, pa te je presenetil rok za oddajo seminarske naloge. Ali pa se te je lotil zoprni kašelj. Ali pa ob koncu napornega tedna preprosto nimaš energije za druženje. Vsi smo že bili tam, soočeni z možnostjo, da se bomo morali umakniti, vendar nismo vedeli, kako vljudno in prijazno odpovedati načrte.

Zakaj je odpoved tako velika stvar? Načrti se nanašajo na prednostne naloge in na to, kako se odločimo izkoristiti svoj omejeni čas in energijo. Pogosto pri odpovedi načrtov ne gre toliko za bonton, kot za upravljanje časa. Če se naučimo postavljati meje, kako reči ne in kako se ceniti, nam bo to preprečilo, da bi pretiravali z načrtovanjem dogodkov, za katere nimamo časa in energije.

Če se v takšnem položaju ne znajdemo, je to idealno, včasih pa pač ne gre drugače, kot da kakšno stvar pač odpovemo. To je življenje. 

Kako vedeti, ali bi moral preklicati načrte?

Ko z nekom nekaj dorečemo, je nevljudno odpovedati, razen, če imamo za odpoved upravičen razlog. Kateri pa so legitimni izgovori? Brez dvoma so to smrt, zamude pri potovanju, bolezni in stvari, ki so izven našega nadzora. Dolg delovni dan ali preutrujenost žal nista najbolj legitimna razloga, saj lahko s tovrstnimi izgovori prizadenemo čustva druge osebe, pa tudi sami bomo izpadli nezaupljivi.

odpoved, načrti, preklic, vljudnost, bonton
Kateri so legitimni izgovori za preklic načrtov?

Seveda obstajajo tudi izgovori, ki spadajo v sivo območje, na primer delovni projekt, ki traja dlje, kot je bilo načrtovano, ali pa blage zdravstvene težave. Ali v tem primeru preklicati načrte? Te odločitve se pogosto spustijo na integriteto, saj gre na koncu za to, ali smo oseba, ki drži besedo. Če se nam odpovedi zgodijo zelo redko, bodo ljudje občasne odpovedi razumeli. Če pa se to dogaja pogosto, potem ni pomembno, kako ‘legitimen’ je naš izgovor – ljudje nam ne bodo več zaupali.

Kako pozno je prepozno za preklic načrtov?

V večini primerov je prepozno, če odpovemo nekaj ur ali celo minut pred dogodkom. Za formalne dogodke je bistveno, da svoje razloge pošljemo še precej prej. V človeški naravi je, da želimo odložiti težek pogovor, a dlje ko čakamo, da drugi osebi sporočimo, da nas ne bo, bolj nevljudno postane.

Ko se odločamo, kdaj in kako se umakniti, upoštevajmo zlato pravilo: postavimo se v kožo druge osebe in razmislimo, kako bo naša odpoved vplivala nanjo.

odpoved, načrti, preklic, vljudnost, bonton
Formalne dogodke je treba odpovedati prej, kot neformalne.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button