ZdravjeŽivljenjski slog

Kako se postaviti zase in dobiti, kar si zaslužiš

Za večino od nas se je zelo enostavno postaviti za nekoga drugega. Ni težko reči, da si prijatelj zasluži boljšo oceno, ali pa da bi babica morala stopiti k zdravniku po drugo mnenje. Ko pa se karte obrnejo in bi se morali postaviti zase, si v glavo prikličemo scenarije o tem, kako smo sebični, nevljudni ali celo neprijazni.

Večkrat se moramo ustaviti in sami pri sebi reči ‘Hej, tudi jaz sem pomemben.’ Kako torej od zagovornika drugih do učenja, kako se postaviti zase in krepiti zaupanje? V nadaljevanju ti predstavljamo nekaj korakov, kako se naučiti zaupanja.

1. Okrepi svojo lastno vrednost

Če želiš zgraditi lastno vrednost, moraš dejansko obdržati več vrednosti, kot jo daješ. Preprost primer: kjer je finančna vrednost ohranjanje več denarja, kot ga porabiš, se lastna vrednost gradi na enak način, le da namesto denarja zbiramo in hranimo sebe.

To predstavo o sebi si je mogoče prislužiti, porabiti ali vložiti. Če želiš povečati svojo lastno vrednost, moraš zahtevati, imeti in posredovati več od sebe. Kar pomeni, da lastne vrednosti nikoli ne moreš zgraditi tako, da se razdajaš ljudem ali stvarem, ki te ne veselijo.

zase, samopodoba, samozavest, meje
Verjemi vase in v svojo vrednost!

2. Določi svoje meje

Da bi okrepili meje, je najprej pomembno razumeti, kaj so. Pa tudi, kaj niso. Opredelitev meje je črta, ki označuje meje območja; hkrati pa je tudi črta zadrževanja (zadržuje nas) in linija zaščite.

Pomisli na to, da okoli sebe narišeš krog. Znotraj kroga je tvoj mentalni, čustveni, fizični in duhovni prostor. To je prostor, kjer živiš. Gre za prostor, ki vključuje vse vidike nas samih, pa tudi tistih, ki jih imamo radi in jih cenimo.

Meje niso pritožbe, grožnje ali ultmati. Niso manipulativne, zlobne, krute ali nesramne. Meje so le smernice, ki pomagajo jasno opredeliti, kaj je treba zaščititi. So naša pravila o tem, kdo, kaj, kako in zakaj se ob nekom ali nečem počutimo udobno.

Lastna vrednost je zgrajena na temelju zdravih meja, saj se zdrave meje začnejo s spoštovanjem in skrbjo zase.

zase, samopodoba, samozavest, meje
Postavi jasne meje.

3. Udobno se namesti in reci ne

Naslednjič, ko te bo nekdo prosil za uslugo, razmisli, ali si lahko privoščiš pritrdilen odgovor. Pri tem pomisli, koliko časa, energije, nenazadnje tudi zdravja, te bo stal da. Naj te ne bo strah povsem vljudno zavrniti ponudb, ko se že tako ali tako utapljaš v delu. Uporabiš lahko naslednje vljudnostne fraze:

  • Ne, hvala.
  • To mi ne ustreza.
  • To se mi ne zdi dobro.
  • To ne ustreza mojemu urniku.
  • To trenutno ni moja prioriteta.

4. Nehaj ugajati ljudem

Zlahka se ujameš v past ugajanja ljudem, ker si zaradi te navade pogosto pohvaljen. Ugajanje ljudem ugaja ljudem. Učinki te prisile pa so v daljšem časovnem obdobju lahko uničujoči za občutek lastne vrednosti.

Ugajanje ljudem je pogosto motivirano s strahom. S strahom, da nam ne bodo všeč, strahom pred zavrnitvijo, strahom pred nepripadnostjo. Če želiš prenehati s to navado, namesto da se zanašaš na prijaznost, se začni nagibati k pogumu in notranji moči. Začni ceniti pogum pri sebi in drugih ter poskusi narediti majhne korake poguma v svojih odnosih. Tudi tako boš naredil nekaj zase.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button