Kronika

Na STA zgroženi nad Janševim tvitom o agenciji

Na Slovenski tiskovni agenciji so zgroženi nad zapisom premiera in predsednika SDS Janeza Janše na Twitterju, v katerem je STA označil za "nacionalno sramoto, eklatantno zlorabo imena, ki ga nosi". Takšen način označevanja dela novinarjev STA je nedopusten, neargumentiran in daleč od drže, ki bi jo pričakovali od premierja, so zapisali v odzivu.

Janša je z navedenimi besedami pospremil poobjavo urednika tednika Demokracija Jožeta Biščaka. Slednji je prioritete STA ugotavljal skozi primerjavo števila besed vesti in intervjuja. Vest o dogajanju ob začetku gradnje daljnovoda Cirkovce-Pince ima manjše število besed kot jih ima intervju z raperjem Zlatkom.

“Presoja kakovosti novinarskega dela na podlagi štetja besed, ki je bila podlaga za odziv predsednika Janeza Janše na Twitterju, je vse prej kot profesionalno merilo,” so v odzivu zapisali na STA. V agencijskem servisu je bilo namreč o dogodku, povezanem z daljnovodom Cirkovce-Pince, objavljenih več vesti. Z raperjem Zlatkom pa je bil objavljen le intervju ob izidu novega albuma. Gre torej tudi za primerjavo neprimerljivih novinarskih žanrov, ki se razlikujejo tako po obliki kot dolžini.

Slovenska tiskovna agencija se je v letih obstoja razvila v sodobno medijsko hišo, pravijo na STA. Deluje profesionalno in spoštuje uveljavljena načela agencijskega poročanja. STA je nastala skupaj z rojstvom slovenske države pred skoraj tridesetimi leti.

“Takšen način označevanja dela novinarjev STA, ki je sicer v lasti države, deluje pa kot javni servis, je nedopusten, neargumentiran in daleč od drže, ki bi jo pričakovali od predsednika največje politične stranke in aktualnega premierja,” so še zapisali na STA.

Društvo novinarjev Slovenija v podporo STA

V Društvu novinarjev Slovenije so v odzivu zapisali, da z zaskrbljenostjo spremljajo nov grob napad na medij s strani premierja Janše na družbenih omrežjih. Poudarili so, “da je STA eden ključnih gradnikov slovenskega medijskega prostora in je v svojih treh desetletjih obstoja še kako upravičila vlogo nacionalne tiskovne agencije”. Še posebej se to po njihovih navedbah kaže v aktualni krizi, ko so mediji kadrovsko in finančno oslabljeni.

Ob tem so izpostavili, da servis STA uporabljajo mediji celotnega medijskega prostora, ne glede na njihovo svetovnonazorsko usmerjenost. To pa dodatno argumentira upravičenost naziva nacionalne agencije. “Pavšalne kritike, ki temeljijo na popolnoma neprimerljivih podatkih, še posebej pa merjenje novinarskih vsebin skozi sito štetja besed v DNS zavračamo. Dodatno pa nas čudi, da premier, ki javno poziva državljane k odgovornemu ravnanju pri spopadu s koronavirusom, sam energijo vlaga v spopad z mediji, ki so ključni pri širjenju informacij o ukrepih, ki jih sprejema vlada,” so zapisali v DNS.

To sicer ni prvi tovrsten zapis Janše o STA. Med drugim je agencijo v preteklosti označil za ventilator lažnih novic.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button