Kronika

Unicef svari pred izgubljeno generacijo zaradi covida-19

Sklad ZN za otroke (Unicef) je zaradi številnih omejitev v času pandemije covida-19 tako na zdravstvenem kot družbenem področju je posvaril pred izgubljeno generacijo otrok.

Prepričani so, da bo imela kriza hude posledice na izobraževanje, zdravje in počutje otrok, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Dlje kot bo trajala kriza, hujše bodo posledice za izobraževanje, zdravje, prehrano in počutje otrok. Prihodnost celotne generacije je v nevarnosti,” je posvarila izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore.

Glede na poročilo Unicefa je v tretjini od 140 obravnavanih držav upadlo število otrok, ki prejemajo določeno zdravstveno pomoč. To vključuje cepljenje, ambulantno obravnavo in zdravstveno oskrbo ob rojstvu. Razlog za to je predvsem strah pred okužbo z novim koronavirusom.

Opozarjajo tudi, da je okoli 265 milijonov deklic in dečkov ostalo brez šolske malice. Zaprtje šol pa je prizadelo vsakega tretjega šolarja, kar je okoli 572 milijonov otrok. Unicef še ocenjuje, da bo letos podhranjenih šest do sedem milijonov otrok, mlajših od pet let, kar predstavlja 14-odstotni porast.

Posledice omejitev med pandemijo bodo po oceni Unicefa grozovite. Opozarjajo, da bi lahko zaradi okrnitve in prekinitve nekaterih nujnih storitev v prihodnjih 12 mesecih zabeležili dodatna dva milijona smrti otrok in 200.000 mrtvorojenih otrok

 

 STA
 Pexels

Uredništvo DOSTOP.si

Administrator portala DOSTOP.si.

Sorodni članki

Back to top button