Kronika

Nasilje nad novinarji, ki poročajo s protestov, se je zelo povečalo

Med protesti se povečujejo napadi na novinarje. Krivda za to je predvsem na strani policistov in varnostnih sil, je opozorila Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco).

Po podatkih Unesca so med januarjem in junijem letos na 21 protestih napadli, aretirali ali umorili novinarje. Unesco, katerega vloga je tudi nadzor razvoja medijev, dodaja, da je nasilje nad novinarji med protesti del “obsežnejšega naraščajočega trenda uporabe nezakonite sile s strani policije in varnostnih sil v zadnjih petih letih”, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Med protesti od leta 2015 do sredine letošnjega leta je bilo tako po navedbah Unesca ubitih najmanj deset novinarjev. Hkrati so zabeležili 125 napadov ali aretacij novinarjev. Organizacija je pod drobnogled vzela skupno proteste v 65 državah.

Opravljanje novinarskega poklica je bilo usodno za novinarje v Siriji, Mehiki, Izraelu, Nikaragvi, Severni Irski, Nigeriji in Iraku, še navaja poročilo.

Novinarji imajo ključno vlogo pri poročanju in obveščanju javnosti o protestnih gibanjih

“Na stotine novinarjev po vsem svetu, ki so poročali s protestov, so nadlegovali, pretepli, ustrahovali, aretirali, nadzorovali in ugrabili ter jim poškodovali njihovo opremo,” navaja Unesco. Dodaja, da se napadi na novinarje večinoma izvajajo s strani pripadnikov policije in varnostnih sil. Zaradi policijske uporabe nesmrtonosnega streliva, vse od slepih nabojev do solzivca, je bilo poškodovanih več deset novinarjev, nekaj med njimi je zaradi tega oslepelo na eno oko.

Unesco ob tem še navaja, da policije ne skrbi kaznovanje, ker izvaja nasilje nad novinarji. “Nekaznovanost je postala norma zadnjih let, ko gre za napade na novinarje, ki poročajo s protestov,” so ob tem opozorili.

Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay je ob tem pozvala vlade, naj poskrbijo, da bodo novinarji lahko opravljali svoje delo brez zaskrbljenosti za lastno varnost. “Novinarji imajo ključno vlogo pri poročanju in obveščanju javnosti o protestnih gibanjih. Pozivamo mednarodno skupnost in vse ustrezne organe, naj zagotovijo spoštovanje teh temeljnih pravic,” je v izjavi dejala Azoulayeva.

Unesco ob tem še navaja, da so protesti pogosto zaradi ekonomskih krivic, korupcije vladajočih, zmanjševanja apolitičnih svoboščin in naraščanja avtoritarnosti, zaradi česar je v interesu nekaterih vlad, da preprečijo uravnoteženo poročanje. “Združeni narodi so v več resolucijah izrazili zaskrbljenost zaradi sovražne retorike političnih voditeljev do medijev,” so še opozorili pri Unescu.

Dogaja se tudi v ZDA

Smrt Georga Floyda je povzročila, da se v ZDA še danes odvijajo mnogi protesti. V prvi vrsti proti policijskemu nasilju, a so se k temu priključili še drugi vzroki nezadovoljstva. Spodnji posnetek je prikaz stanja v ZDA in odnos policije do novinarjev, ki pokrivajo protestne shode.

OPOZORILO: Posnetek je lahko moteč. Portal Dostop.si ni avtor objavljenega posnetka.

 

 

STA, DOSTOP.si
Pixabay
ikona snemalec NowThis News

Sorodni članki

Back to top button