Kultura

Z umetnostjo in kulturo do boljšega zdravja

Kulturne in ustvarjalne dejavnosti, kot so petje, ples ali obisk muzeja, pozitivno vplivajo na telesno in dušeno zdravje, ugotavlja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Pravijo, da so dobra glasba, slike in druga umetnost hrana za dušo. V tem je morda celo nekaj resnice, saj študije pravijo, da sta umetnost in kultura resnično dobri za naše zdravje.

Umetnost se lahko kosa z zapletenimi zdravstvenimi izzivi, kot so diabetes, debelost in slabo duševno zdravje.

Izsledki temeljijo na študiju več kot 900 publikacij o zdravstvenih koristih umetniških dejavnosti od otroštva do starosti. WHO je preučila publikacije, izdane med januarjem 2000 in majem 2019 v angleškem in ruskem jeziku.

Ugotovili so, da sta glasba in petje koristna pri izboljšanju pozornosti in spomina pri osebah z demenco. Pri osebah s sladkorno boleznijo in tudi tistih brez nje pa lahko glasba pomaga nadzorovati raven glukoze v krvi med običajnimi in stresnimi.

Z umetnostjo do boljšega zdravja.

So ti starši kdaj prebrali pravljico za lahko noč? Potem so krivi za tvoj dober spanec. Rezultati raziskave namreč kažejo, da so otroci, ki so jim starši pred spanjem prebrali pravljico, imeli daljši nočni spanec in boljšo koncentracijo v šoli.

Umetnost lahko uporabljajo tudi v zdravstvenih ustanovah, saj poslušanje glasbe ali ročna dela dopolnjujejo ali izboljšujejo zdravljenje. Zmanjšujejo nekatere stranske učinke zdravljenja raka, vključno z zaspanostjo, slabostjo ter pomanjkanjem apetita in sape.

Umetnost se lahko na različne načine spoprijema z zapletenimi zdravstvenimi izzivi, kot so diabetes, debelost in slabo duševno zdravje. Zato še naprej pridno poslušaj svojo najljubšo glasbo, pleši, kdaj pa kdaj obišči kak muzej ali gledališče in občuduj, kar ustvarijo umetniki.

 

 STA
 Pixabay

 

 

Sorodni članki

Back to top button