KulturaPriložnosti

Te zanima rap, beatboxing, grafiti, DJ-i ali ples? Prijavi se na Mladi Rapetek 2024

Gala hala in Društvo Kapa 9. leto zapored organizirata projekt Mladi Rapetek, mladinski natečaj in delavnice hip hop kulture. Natečaj izhaja iz koncertnega cikla Rapetek – edinega rednega mesečnega hip hop dogodka v Sloveniji, s katerim Društvo Kapa v ljubljanskem klubu Gala hala že enaindvajseto leto zagotavlja kakovosten koncertni in DJ program.

Cilj natečaja Mladi Rapetek je spodbujanje jezikovne, glasbene, likovne in plesne ustvarjalnosti, s sodelovanjem pa bodo mladi pridobili nove spretnosti izražanja, veščine nastopanja, soustvarjali bodo z vrstniki ter skozi prakso spoznavali hip hop kulturo.

Kako natečaj poteka?

Na natečaj se lahko prijavijo dekleta in fantje od 5. razreda osnovne šole in srednješolci. Kategorije so rap, beatbox, DJ-janje, beatmaking, ples in grafitiranje. Teme niso specifično določene. Na natečaj se lahko natečajniki prijavijo samostojno ali v skupini.

Oblike prijavljenih del po kategorijah:
  • Rap: Videoposnetek rapanja, posnetega z mobilnim telefonom, v trajanju od 30 sekund do 2 minuti.
  • Beatbox: Videoposnetek beatboxanja, posnetega z mobilnim telefonom, v trajanju od 30 sekund do 2 minuti.
  • DJ-anje: Internetne povezave na tri raperske skladbe na YouTubu, ki so natečajniku najbolj všeč ali povezave na tri DJ-je vzornike.
  • Beatmaking: Posnetek glasbene podlage, ki jo je natečajnik izdelal sam.
  • Ples: Videoposnetek hip hop koreografije natečajnika/-ov, posnetega z mobilnim telefonom, v trajanju od 30 sekund do 2 minuti.
  • Grafitiranje: Fotografija 3 skic, ki jih je natečajnik narisal.

Izpolnjeno prijavnico skupaj z video posnetki, povezavami, skicami in slikami prek Wetransferja, Dropboxa, povezav na YouTube ali s pomočjo drugih platform za datoteke večjega formata pošljite na naslov mladi.rapetek@gmail.com do vključno 22. aprila 2024. Več informacij o natečaju najdeš tukaj.

Žirija se bo sestala se 23. aprila 2023 in izbrala nagrajence, ki bodo o izboru obveščeni do 25. aprila 2024 po e-pošti.

Nagrada

Najboljše avtorje/skupine bodo povabili na brezplačni delavnici, ki bosta z mentorji iz vsake kategorije potekali v maju. Teden dni po delavnicah bodo nagrajenci v pozno popoldanskih urah nastopili na Letnem odru Gala hale z javno sklepno prireditvijo.

Delavnici bosta potekali v soboto, 11. maja, in v soboto, 18. maja, od 16.00 do 20.00 na Letnem vrtu Gala hale in v dvorani Gala hala na Metelkovi v Ljubljani. Vodili ju bodo mentorji z dolgoletnimi izkušnjami pri delu z mladimi.

Sklop ponujenih delavnic – rap, beatbox, DJ-anje, beatmaking, ples in grafitiranje je brezplačen. Na delavnicah bodo udeleženci osvojili nove spretnosti izražanja, dobili možnost javnega nastopanja, priložnost obogatitve družabnega življenja in se spoznali z brezčasno umetniško formo. Več o delavnicah in mentorjih na povezavi.

Udeleženci in udeleženke bodo med drugim spoznali, kako med rapanjem pravilno dihamo, kako izboljšamo prezenco na odru, kako se znebimo treme, izboljšamo rime, izdelamo dobro glasbeno podlago, narišemo dober grafit, sodelujemo z občinstvom ipd., sodelovali bodo tudi z lučnimi in tonskimi tehniki.

Zaključni nastop bo potekal v soboto, 25. maja, ob 18.00, na Letnem odru Gala hale na Metelkovi v Ljubljani (v primeru slabega vremena v dvorani). Po nastopu nagrajencev bosta sledila še DJ program, oder pa bo odprt tudi za druge nastopa željne. Vstop na zaključni koncert je plačljiv (10 €).

Mlad.si
Mlad.si

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button