Kultura

Kako in zakaj je noč čarovnic postala strašljiv praznik?

Noč čarovnic je neuradno praznovanje vsega nadnaravnega. Izvira iz keltskega praznika žetve. Kako pa je iz nečesa poganskega nastala noč čarovnic in več milijonov vreden ter ponekod več tednov trajajoč praznik? In zakaj je tako strašljiv?

Noč čarovnic kot praznovanje vsega, kar je nadnaravno, nekako zrcali človeške strahove, za katere pojasnila iščemo na nepoznanih področjih. Kako pa se je naš največji simbol nadnaravnosti spremenil v tako strašljivo stvar? Pod vplivom oglaševanja je noč čarovnic oz. Halloween presegla vse meje zdravega razuma.

Kako se je vse začelo?

Nadnaravno je človeka vedno begalo, v primeru govora o razvoju tega praznika pa velja kot začetek fenomena omeniti čas tik po I. svetovni vojni. Takrat so se nadnaravni pojavi velikokrat pojavljali v pisanih delih. Sir Arthur Conan Doyle, avtor knjig o Sherlocku Holmesu, je sprožil prepad med “verniki” in tistimi, ki v nadnaravno niso verjeli. Prav v času po vojni je ljudi razdvojil pojav pripovedk o duhovih, saj je v tistem času zaradi vojne in epidemije gripe življenje izgubilo ogromno ljudi. Temu se je hitro zoperstavila cerkev, ki je kot edino resnično nadzemeljsko resnico označila svoje verske podobe.

nadnaravno, nadnaravna aktivnost, duhovi, Združene države Amerike, Halloween
Straši nas vse, česar ne poznamo ali si ne znamo razložiti.

70. leta, Združene države Amerike

Prevrtimo časovni stroj nekaj desetletij naprej. V 70. letih prejšnjega stoletja se začne vera v nadnaravno v ZDA spet množično pojavljati. V istem času je narasla na primer priljubljenost astrologije. Ideja, da obstajajo sile nad zakoni narave, pa je seveda sprožila ogromno polemik. Predvsem med znanstveniki in vernimi. Skozi leta nestrinjanj pa se je začela razvijati vedno večja priljubljenost pojava in s tem njegova tržna moč.

V Ameriki je bila popularna kultura polna nadnaravnih pojavov: filmi, nadaljevanke, knjige Stephena Kinga … S poročilom astronavta NASE Edgarja Mitchella, da je v vesolju doživel nadnaravno izkušnjo, pa je gibanje spet začelo dobivati nove razsežnosti. Na tej točki so začeli o nadnaravnem predavati tudi na univerzah. Pojavil se je pojem “parapsihologija” – psihologija, ki se ukvarja s proučevanjem duševnih pojavov, ki jih doslej znane znamenitosti ne znajo pojasniti.

nadnaravno, nadnaravna aktivnost, duhovi, Združene države Amerike, Halloween
Ideja o duhovih že stoletja bega človeške misli.

V tem so mnogi našli svojo priložnost za služenje denarja in prav duhovi so bili zaslužni za začetke nadnaravnega turizma. S svobodnimi nazori 80. let pa je nadnaravno postalo področje razmišljanja mnogih, ki so to želeli uporabiti. Na primer za komunikacijo s preminulimi, ki je zelo aktualna še danes.

Obdobje vesoljskih invazij

Temu je sledilo obdobje množično opaženih NLP-jev in teorij zarote o vesoljcih. V 90. letih je nadnaravna aktivnost ohranjala svojo priljubljenost in mesto v sodobni kulturi. Velik doprinos je imela eksplozija moderne tehnologije. Z njeno pomočjo se je lahko našlo nešteto somišljenikov, ki svoja prepričanja delijo na daljavo. Tako je danes stopnja vere v nadnaravno verjetno primerljiva s tisto izpred več sto let, ko so verjeli v čarovnice.

Kako točno se je to sprevrglo v več milijonski praznik ne vemo zagotovo, vsekakor pa drži, da je privlačno vse, česar ne poznamo povsem. Tako je danes nekdanji keltski praznik, ki je slavil čas, ko so se duše preminulih vračale na zemljo, postal praznik okrašenih buč, kostumov in pajkovih mrež.

 

DOSTOP.si / SV
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button