Okolje

Hudo bolno orko, ki je zašla v reko Seno, so našli mrtvo

Orko, ki je več tednov plavala v francoski reki Seni, so našli mrtvo. Reševalci so bolno žival, ki je zatavala v sladko vodo, skušali spraviti nazaj v morje, a pri tem niso bili uspešni. 

Orka je bila hudo bolna

Še davi je orko, kako plava v reki, videl moški, so sporočile lokalne oblasti v kraju Rouen na severozahodu Francije. Naravovarstvena organizacija Sea Shepherd France je s podporo pristaniške kapitanije nato orko locirala in lahko le še ugotovila njeno smrt.

Žival, ki tehta več kot tono, naj bi zdaj odvlekli do obale. Tam bodo veterinarji in biologi opravili obdukcijo, da bi ugotovili, zakaj je morski sesalec zašel v Rokavski preliv v Seno in zakaj je poginil.

Reševalci so v soboto sprva skušali orko s kitovimi zvoki usmeriti proti morju. Pri reševanju so uporabili tudi dron, slike pa so pokazale tvorbe in glivično okužbo v naprednem stanju, kar je nakazovalo, da je žival hudo bolna. Skupina strokovnjakov je nato soglasno sklenila, da se žival evtanazira.

Po podatkih skupine za raziskovanje morskih sesalcev (GEEC) je orko v začetku aprila prvič opazila posadka ribiške ladje približno 30 kilometrov od obale Normandije. Od takrat so orko večkrat opazili ob obali, v izlivu Sene in kako plava po reki navzgor.

Orke, ki sicer spadajo v družino delfinov, običajno najdemo v oceanih, ob obali Škotske, Islandije in Norveške kot tudi južneje v Atlantskem oceanu v Biskajskem zalivu. Redko zaidejo v Rokavski preliv, skoraj nikoli pa v reke.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button