Zdravje

Vsakih 35 minut en Slovenec izve za diagnozo raka

Zaradi staranja prebivalstva (p)ostaja rak tudi v Sloveniji vse pomembnejši javnozdravstveni problem. Po podatkih registra raka RS je v letu 2016 na novo z rakom zbolelo 15.072 ljudi, kar pomeni da je za novo diagnozo raka vsakih 35 minut izvedel nov Slovenec ali Slovenka.

Število bolnikov z rakom se iz leta v leto veča predvsem zaradi hitrega staranja prebivalstva. V Sloveniji je rak pri ženskah drugi, pri moških pa v zadnjih letih že prvi vzrok smrti.

Del rakavih obolenj bi lahko preprečili z zdravim prehranjevanjem, redno telesno aktivnostjo, vzdrževanjem primerne telesne teže ter udeležbo v presejalnih programih.

Po podatkih Mednarodne zveze za boj proti raku za rakom vsako leto zboli okoli 13 milijonov ljudi. Število bolnikov z rakom pa se iz leta v leto veča predvsem zaradi hitrega staranja prebivalstva. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da se bo pogostost raka v svetovnem merilu do leta 2032 zvišala na 22 milijonov letno.

V EU vsako leto zaradi raka umre 1,3 milijona ljudi, 3,5 milijona pa jih je diagnosticiranih za to boleznijo. Zato bo najprej s posveti nato pa tudi z ukrepi Evropska komisija pričela sestavljati načrt za boj proti raku v EU.

Do polovice primerov raka je mogoče preprečiti

Od 30 do 50 odstotkov vseh primerov raka je mogoče preprečiti s preventivnimi presejalnimi programi. Z zgodnjim odkrivanjem bolezni in zdravim življenjskim slogom. Kar 95 odstotkov primerov raka je posledica vplivanja in kombinacije različnih dejavnikov. Med njimi dednih predispozicij, dejavnikov okolja in življenjskega sloga, le manjši delež pa je mogoče pripisati genetskim mutacijam, so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) in Onkološkem inštitutu Ljubljana.

Ljudje na žalost dejavnikov tveganja ne poznajo dovolj in ne obvladajo informacij o preprečevanju raka. Del rakavih obolenj bi lahko namreč preprečili z zdravim prehranjevanjem, redno telesno aktivnostjo, vzdrževanjem primerne telesne teže ter udeležbo v presejalnih programih.

K raziskavam na področju raka pa pomembno prispeva tudi slovenska, tako v slovenskem kot mednarodnem prostoru, in k vključevanju slovenskih bolnikov z rakom v najnovejše klinične študije. Slovenski bolniki se trenutno vključujejo kar v 22 kliničnih študij, ki so namenjene analizi, oceni, preizkušanju in uvajanju novih načinov zdravljenja raka, so navedli na onkološkem inštitutu.

 STA
 Pixabay

 

Sorodni članki

Back to top button